Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Locuitorii din Alexandria sunt dezamăgiți de promisiunile de campanie din ultimii ani: ”E un oraș nenorocit. Mai bine să pleci”

Alexandria este un oraș cu 46 de mii de locuitori, tot mai puțini de la un an la altul. Numai în ultimul deceniu peste cinci mii de oameni de aici au ales să plece la muncă în străinătate.

Prea puțini mai au încredere că se va schimba ceva în bine și la ei în oraș, iar pentru majoritatea ideea de Uniune Europeană e ceva prea abstract. Oamenii vor locuri de muncă și, mai presus de toate, își doresc respectul celor care vin acum, în campanie electorală, să le ceară voturile.

Cristian Popa, jurnalist Euronews: Bun venit în municipiul Alexandria! Un municipiu în care bunăstarea este în continuare așteptată. Doar că în ultimii ani oamenii s-au și săturat de acest lucru, așa că au decis să plece, mulți dintre ei. Conform datelor recensământului din 2011, comparativ cu cele de peste zece ani, din 2022, municipiul Alexandria a pierdut peste cinci mii de oameni, adică 11% din populație.

Mulți locuitori din Alexandria au plecat în străinătate

Și va continua să piardă oameni. Dezamăgit de tot ce nu se schimbă în propriul oraș, Sorinel Mocanu va îngroșa și el rândurile celor plecați în lume în căutarea unei vieți mai bune. Pentru el, Alexandria nu mai e o soluție.

Cristian Popa: Cum ați caracteriza viața din Alexandria?

Sorinel Mocanu: E un oraș nenorocit! Mai bine să pleci. Am fost în Spania și în Germania și nu era munca pe care o cer patronii aici. Te duci și muncești și își bate joc.

Oraș european, la ani lumină distanță de ce ar trebui să însemne această titulatură. Asta e Alexandria pentru oamenii care o populează: ”Sunt fonduri europene, dar mafia aici este mare. Înțelegeți?! Interesul este numai al lor. Am fost aici la calea ferată, la un italian, care a zis că nu mai angajează români”.

Rata de șomaj, peste 7%

Cifrele oficiale arată că rata de șomaj aici a depășit cu mult 7%. Mii de oameni trăiesc din ce apucă, în lipsa unui venit stabil. Iar puterea de cumpărare e o expresie lipsită de sens pentru mult prea mulți locuitori ai orașului.

Propriul buzunar, mai mult gol decât plin, îi împiedică pe oameni să vadă ce-ar putea face concret Uniunea Europeană pentru ei.

Iar dacă despre instituțiile europene părerea nu e chiar cea mai bună, despre cei care vor cere voturi la alegeri e și mai rea.

Cristian Popa: Dacă ați avea în față un parlamentar, ce i-ați transmite, ce ar trebui să facă, ce sfaturi i-ați da?

Localnică: Sincer să vă spun, știți ce i-aș face?! I-aș da două palme și l-aș scuipa în ochi!

Cristian Popa: De ce v-ați supărat ? Că nu am nominalizat un anume parlamentar!

Localnică: Da, așa în general. Pentru că fiecare își bagă în buzunarul lui și pentru noi ăștia, mai muritorii de rând, ne lasă să ne ducem dracului cât de curând! Și așa este.

Oamenii au auzit de banii europeni

Oamenii au auzit că există bani europeni, știu și unde ar trebui folosiți, dar sunt conștienți că pentru asta e nevoie să mai vrea și alții să pună mâna pe treabă în loc să se preocupe exclusiv de propria bunăstare.

Cristian Popa: Dacă ai avea în față un parlamentar, ce i-ai transmite, ce ar trebui să facă, ce sfaturi i-ai da?

Localnic: Să fie mai cinstit, să nu mai fure, să se gândească și la amărâții ăștia de jos. Să facă ceva în sensul să schimbe nivelul de trai, să fie mai bine. Aici e din rău în mai rău. De exemplu, mama a fost internată în spital acum două-trei săptămâni, aici, la ăsta județean. Deși e profesoară, a fost directoare de școală, și avea toate alea în regulă acolo și tot ce vrei plătit, asigurări, și dacă nu stătea cu mâna în șpagă peste tot, nu se uita nici cu fundul la ea.

Localnic: În primul rând să lucreze, nu numai persoana respectivă, toți să lucreze în folosul României. Nu se simte un patriotism. E mâncătorie multă, tot timpul nimeni nu face nimic bun, toate discuțiile din parlament, tot ce se întâmplă, discuții numai în contradictoriu, că tu nu faci, că ăla face, ălălalt nu face. E mai mult o ceartă și o hărmălaie, decât să fie ceva constructiv.

Votul rămâne cea mai importantă armă

Însă n-ar fi totul pierdut dacă ar mai exista și inițiative din partea celor care au puterea de decizie, tocmai cei care vin acum în campaniile electorale să ceară voturile și, implicit, încrederea oamenilor.

Cristian Popa: Credeți că este importantă Uniunea Europeană?

Localnică: Da, eu cred că e importantă. Uitați-vă, mai luăm bani de la ei. Dar sigur că în final trebuie să îi și restituim. Acolo o să fie baiul. Să fim serioși.

Votul rămâne cea mai importantă armă pe care o au oamenii acum în încercarea de a mișca ceva ca să le fie mai bine în viitor.

Localnică: Merg la vot în primul rând pentru că este opțiunea mea și în al doilea rând pentru că așa trebuie. Trebuie să ne ducem toți. Dacă toți am merge la vot, am alege omul care trebuie, omul potrivit la locul potrivit. Dar noi nu ne ducem și cei care se duc votează și ceilalți care nu se duc după aceea au pretenții. Dacă nu te-ai dus la vot să nu ai nici pretenții, nu?! Asta este opțiunea ta, te duci și pui ștampila, nu?!

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE