Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Locuințele, tot mai scumpe în România. Investițiile în imobiliare sunt mai accesibile pentru români, decât pentru alți europeni din regiune

Prețurile locuințelor din România continuă să crească, dar românii continuă să investească în imobiliare. Asta, de teama inflației care le erodează veniturile și în lipsa cunoștințelor privind alte modalități de a-și plasa banii. La nivel european, însă, trendul este diferit. Ultimele 3 luni ale anului trecut au marcat o premieră a ultimilor 8 ani: prețurile locuințelor au înregistrat o scădere în perioada octombrie-decembrie, față de al treilea trimestru din 2022.

După câțiva ani în care a plătit chirie lună de lună, Alex a făcut un credit, în decembrie, și a cumpărat un apartament în zona de nord a Capitalei. Spune că îi pare rău că nu a făcut mai demult această investiție: „Prețurile au tot crescut, au tot crescut și, din cum se observă, vor tot crește. Din cauza aceasta, am zis OK, trebuie să fac acum pasul acesta ca să nu prind și alte scumpiri. A trebuit să decalez un pic anumite vacanțe, a trebuit să le mut pe anul viitor, dar trebuie să facem și anumite sacrificii, când vrem să achiziționăm un bun.”

Alex a cumpărat unul dintre cele 700 de mii de apartamente vândute în România anul trecut, potrivit Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate imobiliară.

Numărul tranzacțiilor a fost în ușoară creștere anul trecut prin comparație cu 2021. Diferența ar fi, însă, că mai puține persoane au apelat la credite pentru a cumpăra locuințe. S-a întâmplat din cauza dobânzilor în creștere.

„Foarte puține apartamente s-au cumpărat cu credit imobiliar. Din totalul apartamentelor, care nu e unul mic, peste 500 de apartamente, 20% au fost cu creditare bancară, restul au fost din surse proprii”, a declarat la Euronews Ramona Babiuc, reprezentantă a unui ansamblu rezidențial.

Prețul în creștere nu îi descurajează pe români să facă investiții în imobiliare

În București, de exemplu, prețul mediu de vânzare al unui metru pătrat era în ianuarie aproximativ 1.700 de euro, cu 320 de euro mai mare decât în 2021.

Potrivit celor mai recente date Eurostat, în ultimii 12 ani, prețul locuințelor a crescut în 24 dintre statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv în România. Prețurile au fost în ultimele luni ale anului trecut cu 25% mai mari decât în 2010.

Gabriel Blăniță, director companie consultanță imobiliară, explică: „Mulți români se uită cu suspiciune la aceste informații, când văd că prețul a crescut cu doar 20%, față de 2010. Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în orașele mari, în București, în Cluj, în Iași, în ultimii 2 ani, vedem că doar față de 2020 prețurile au crescut cu mai mult de atât. E important să punem în context: datele Eurostat sunt relevante la nivel național, pe când românii resimt prețurile locuințelor din localitatea în care se află.”

Pentru românii cu salariu mediu, locuința este încă ceva accesibil comparativ cu țările din jur. Potrivit unei analize Colliers, o familie din București, spre exemplu, trebuie să economisească aproximativ 4 ani cam 20% din venitul lunar pentru a pune de o parte avansul pentru un credit imobiliar. Spre comparație, o familie din Praga are nevoie de 7 ani și jumătate. Din acest motiv, analiștii se așteaptă ca anul acesta numărul românilor care cumpără apartamente să fie ridicat.

„Dacă am compara luna martie, de exemplu, pentru că tocmai s-a finalizat, putem să spunem că au crescut cu peste 50%”, explică Ramona Babiuc, reprezentantă a unui ansamblu rezidențial.

Nu numai prețul apartamentelor a crescut în ultimii 12 ani. Eurostat indică unele costuri mai mari cu 25% și în privința chiriilor din România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE