Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

LIVE UPDATE: Războiul din Ucraina, ziua 88. Forțele ruse au distrus un pod care în Severodonetsk

Trupele ruse s-au îndreptat spre oraș pe fondul unor lupte grele în provinciile de est Luhansk și Donețk - cunoscute sub numele de regiunea Donbas. Rușii au aruncat în aer, sâmbătă, un pod care făcea legătura între Severodonețk și Lysychansk, același pe care l-au distrus când au invadat Ucraina în 2014, transmite pe Twitter Ministerul Apărării din Ucraina.

Podul are un rol esențial pentru livrarea ajutoarelor umanitare către Severodonețk și pentru evacuarea oamenilor.

UPDATE 17.30 Ucraina trebuie să-şi decidă singură viitorul, afirmă preşedintele Poloniei în aplauzele parlamentarilor ucraineni

Numai Ucraina are dreptul de a-şi decide viitorul, a declarat duminică preşedintele polonez în parlamentul ucrainean, devenind primul lider străin care susţine un discurs în persoană în legislativul acestei ţări de la începutul invaziei ruse.

Kievul a exclus orice acord de pace care ar implica cedarea de teritorii şi a respins apelurile la un armistiţiu care ar implica rămânerea forţelor ruse în zonele pe care le-au ocupat, afirmând că asta nu ar face decât să dea timp Moscovei pentru a-şi reface forţele.

„Voci îngrijorătoare au apărut, afirmând că Ucraina ar trebui să cedeze la cererile lui Putin. Numai Ucraina are dreptul să decidă în privinţa viitorului său... nimic despre voi sau fără voi", a spus Andrzej Duda, fiind ovaţionat în picioare în Verhovna Rada.

UPDATE 16.30 Aderarea Ucrainei la UE va lua „indubitabil 15 sau 20 de ani”, potrivit ministrul francez pentru afaceri europene

Aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană va lua ''indubitabil 15 sau 20 de ani'', a estimat duminică ministrul delegat francez pentru afaceri europene Clement Beaune, potrivit căruia ţara în cauză poate intra între timp în comunitatea politică europeană propusă de preşedintele francez Emmanuel Macron.

„Trebuie să fim oneşti. Dacă spunem că Ucraina va intra în UE în şase luni, un an sau doi ani, am minţi. Nu ar fi adevărat. Vor fi indubitabil 15 sau 20 ani, este foarte mult'', a declarat Beaune, a cărui ţară asigură până la 30 iunie preşedinţia semestrială a Consiliului UE

UPDATE 15.30 Parlamentul Ucrainei extinde legea marţială şi mobilizarea generală până la 23 august

Parlamentul Ucrainei a votat duminică extinderea legii marţiale şi a mobilizării generale cu 90 de zile, până în 23 august, după ce joi preşedintele Volodimir Zelenski a semnat un decret în această privinţă, transmite DPA.

Zelenski a declarat joi că Rusia, care a declanşat invazia în Ucraina pe 24 februarie, încă mai caută o `armă minune" cu care să-şi atingă obiectivele, ceea ce arată "eşecul total al acestei operaţiuni şi teama ( Moscovei) de a-şi recunoaşte greşelile".

UPDATE 14.30 În Ucraina se dau lupte grele în jurul oraşelor Severodoneţk şi Lisiceansk, din regiunea Lugansk

Luptele grele continuă în estul Ucrainei în jurul oraşelor Severodoneţk şi Lisiceansk din regiunea Lugansk.

Poziţii ale trupelor ucrainene din zona aflată de-a lungul întregii linii a frontului sunt bombardate de artileria rusă, a anunţat duminică statul major general de la Kiev.

Trupele ruse au încercat fără succes să ocupe rapid sate aflate la nord, est şi sud de Severodoneţk. De asemenea, se dau lupte grele pentru satele aflate la sud de drumul de la Lisiceansk la Bahmut, în regiunea Doneţk.

UPDATE 13.30 Cele 194 de țări membre ale Organizației Mondiale a Sănătății se întâlnesc pentru a discuta impactul războiului în Ucraina

Cele 194 de țări membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) se întâlnesc la Geneva pe fundalul războiului din Ucraina și a amenințărilor sale globale și a unei pandemii nesfârșite de Covid-19, pentru a construi un sistem global de sănătate mai eficient și mai echitabil.

UPDATE 12.00 Guvernatorul Lugansk: Severodonetsk a fost atacat din patru direcții

Rușii au încercat să intre în Severodonetsk din patru direcții deodată, dar au fost respinși și s-au retras în pozițiile lor anterioare, potrivit guvernatorului regiunii Lugansk.

UPDATE 11.00 Preşedintele Poloniei va susţine un discurs în parlamentul de la Kiev

Preşedintele polonez Andrzej Duda a ajuns din nou, duminică, în capitala ucraineană Kiev pentru o vizită de sprijin a ţării angrenate în război cu Rusia.

El va fi, duminică, primul şef de stat care se va adresa parlamentului Ucrainei de la începerea războiului, în urmă cu trei luni, potrivit administraţiei prezidenţiale poloneze de la Varşovia.

Duda face demersuri pentru ca Ucrainei să i se acorde statutul de ţară candidată la aderarea la UE cât de curând posibil.

UPDATE 10.30 Moscova evocă un schimb de prizonieri ucraineni contra unui prieten al lui Putin 

Rusia va studia posibilitatea de a face schimb de luptători din regimentul ucrainean Azov luaţi prizonieri contra lui Viktor Medvedciuk, un apropiat al lui Vladimir Putin, a declarat sâmbătă un deputat şi negociator rus, Leonid Sluţki.

„Vom studia problema", a afirmat Leonid Sluţki, membru al delegaţiei ruse la ultimele negocieri cu Kievul, citat de agenţia de presă Ria Novosti, ca răspuns la o întrebare privind un astfel de schimb.

Vorbind din oraşul separatist Doneţk, în sud-estul Ucrainei, el a precizat că posibilitatea unui astfel de schimb va fi abordată la Moscova de „cei care au prerogative pentru asta".

Ambasada Rusiei la Londra susține că Ucraina ar oferi la schimb provizii de cereale pentru a plăti armele oferite de țările de Occident

„Bănuim că nu este pentru nevoile celor care suferă de foame, ci mai degrabă cerealele ajung în depozitele europene.”, transmite pe Twitter Ambasada Federației Ruse la Londra.

Multe țări care se bazează pe Ucraina pentru produse de bază (cum ar fi grâu), se confruntă cu o criză alimentară. În porturile de la Marea Neagră se află tone de cereale, blocate din cauza prezenței navelor și a minelor rusești.

Prizonierii din regimentul Azov ar putea fi oferiți la schimb cu oligarhul ucrainean pro-rus Medvedchuk

„Vom analiza situația”, a declarat Leonid Slutsky, membru al delegației ruse pentru negocierile dintre Ucraina și Rusia, în timpul unei vizite în orașul ocupat Donețk, a informat sâmbătă agenția de știri de stat rusă RIA Novosti.

Medvedchuk a fost reținut de autoritățile ucrainene în aprilie, într-o „operațiune specială”, potrivit președintelui ucrainean Zelenski.

Zelenski: Numai „diplomaţia” va pune capăt războiului din Ucraina

Între timp, negocierile dintre Moscova şi Kiev sunt în impas.

Războiul „va fi sângeros, vor fi lupte, dar se va încheia definitiv prin diplomaţie", a spus el într-un interviu pentru canalul de televiziune ucrainean ICTV.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE