Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

LIVE UPDATE: Războiul din Ucraina, ziua 118. Moscova susţine că a respins un asalt al forţelor Kievului asupra Insulei Şerpilor

Armata rusă intensifică atacurile și concentrează noi forțe pentru a cuceri al doilea cel mai mare oraș din Ucraina – Harkov. Avertismentul vine din partea președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a repetat cererea pentru arme moderne care să le permită militarilor ucrainei să facă față invaziei ruse.

Potrivit administrației de la Kiev, pe lângă creșterea intensității bombardamentelor, Rusia a pregătit noi unități de atac care sunt dislocate la granița cu Ucraina, în apropiere de orașul Harkov.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: Acum, armata rusă încearcă să adune forțe pentru a ataca din nou Harkovul. Noi am eliberat această regiune, dar ei o vor din nou și noi vedem acest lucru. Acolo sunt un milion și jumătate de oameni. Permanent bombardează orașul Nicolaev, unde sunt aproape jumătate de milion de locuitori. Ei vor să captureze și să distrugă complet Slovianskul, unde, până la război, locuiau o sută de mii de oameni. Sigur, vom face tot posibilul pentru a opri ocupanții, pentru a proteja oamenii. Dar pentru a face acest lucru mai repede, avem nevoie de sprijin, de arme moderne. Arme care au un potențial mai mare decât cele ale armatei ruse”.

Rușii continuă bombardamentele și în alte orașe ale Ucrainei. Mai multe atacuri cu rachete au fost înregistrate în orașul Odesa, cel mai mare port de la Marea Neagră. Doar ieri armata rusă a lansat 14 rachete asupra Odesei și localităților din regiunea sudică a țării.

Situția este destul de complicată și în regiunea Lugansk, unde armata rusă continuă eforturile pentru a ocupa orașele Severodonețk și Lisiceansk. Din cauza luptelor intense, evacuarea civililor din Donbas este destul de dificilă.

„Consens total'' al miniştrilor europeni de externe pentru ca Ucraina să primească statutul de ţară candidată la UE

UPDATE 20.00: Un „consens total'' pentru acordarea statutului de ţară candidată la UE pentru Ucraina a fost observat marţi în rândul miniştrilor de externe ai celor 27 de state membre, care au avut o reuniune la Luxemburg cu două zile înaintea unui summit european decisiv, a declarat ministrul francez al Afacerilor Europene, Clément Beaune.

Moscova susţine că a respins un asalt al forţelor Kievului asupra Insulei Şerpilor

UPDATE 18.30: Rusia a anunţat marţi că a respins o tentativă „nebunească" a forţelor Kievului de a recuceri Insula Şerpilor, un teritoriu simbolic cucerit de Moscova în Marea Neagră la începutul ofensivei sale în Ucraina.

Putin se declară „mândru'' de acţiunea armatei ruse în Ucraina

UPDATE 17.00: Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat marţi desfăşurarea unor noi sisteme de rachete, respectiv rachetele intercontinentale Sarmat şi cele antiaeriene S-500, şi a promis consolidarea armatei cu noi sisteme de armament, declarându-se totodată „mândru'' de acţiunea soldaţilor ruşi în Ucraina, relatează agenţiile DPA şi AFP.

Rusia anunţă că a lovit un aerodrom în apropiere de portul Odesa

UPDATE 16.00: Ministerul rus al Apărării a anunţat marţi că rachetele sale au lovit un aerodrom din apropierea oraşului-port ucrainean Odesa, ca represalii la atacul efectuat cu o zi înainte de forţele ucrainene asupra platformelor de foraj de hidrocarburi Cernomorneftegaz din Marea Neagră, au relatat agenţiile de presă ruse.

Şeful BEI estimează că reconstrucţia Ucrainei ar putea costa 1.000 de miliarde de euro

UPDATE 15.00: Ucraina ar putea avea nevoie de o asistenţă externă de până la 1.000 de miliarde de euro pentru a repara pagubele provocate de invazia rusească, a declarat marţi Werner Hoyer, preşedintele Băncii Europene de Investiţii.

„Am avansat cifra de un trilion pentru că am văzut cifrele care sunt vehiculate în spaţiul public şi pe care le consider complet nerealiste atunci când mă uit la nivelul de distrugere din Ucraina", a declarat Werner Hoyer la un briefing de presă organizat la Frankfurt, adăugând că „Europa va trebui să joace cel mai important rol în efortul de reconstrucţie a Ucrainei".

Armata rusă a provocat „distrugeri catastrofale'' la Lisiciansk, anunţă guvernatorul regiunii Lugansk

UPDATE 13.50: Armata rusă a provocat „distrugeri catastrofale'' la Lisiciansk, oraş ce se învecinează cu Severodoneţk, în Donbas (est), a anunţat marţi guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Gaidai.

„Lupte în curs în zona industrială a oraşului Severdoneţk şi distrugeri catastrofale la Lisiciansk"
, a raportat Gaidai pe Telegram, apreciind că „ultimele 24 de ore au fost dificile" pentru forţele ucrainene.

Armata rusă anunţă că a conectat toată regiunea Herson la canalele de televiziune ruseşti

UPDATE 12.30: Armata rusă a anunţat marţi că a conectat întreaga regiune Herson la canalele de televiziune ruseşti, ce vor fi de acum accesibile „gratuit" în această regiune cucerită de Moscova în sudul Ucrainei.

„Specialişti din cadrul unităţilor de transmisie ale forţelor armate ruse au conectat şi reconfigurat pentru difuzarea de canale ruseşti ultimul dintre cele şapte emiţătoare de televiziune din regiunea Herson", a anunţat Ministerul Apărării rus într-un comunicat.

Întâlnire cu Ben Stiller

Actorul american Ben Stiller s-a întâlnit luni, la Kiev, cu preşedintele Volodimir Zelenski, faţă de care şi-a exprimat admiraţia pentru activitatea desfăşurată după invazia rusă a Ucrainei pe 24 februarie, transmite AFP, preluată de Agerpres.

„Este o mare onoare pentru mine. Sunteţi eroul meu”, i-a spus Ben Stiller, ambasador al bunăvoinţei din partea Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), lui Volodimir Zelenski, el însuşi fost actor, cu ocazia marcării Zilei Mondiale a Refugiatului.

„Ce aţi făcut, felul în care aţi mobilizat ţara, lumea, este cu adevărat o inspiraţie”, a adăugat actorul american în vârstă de 56 de ani, referindu-se la nenumăratele discursuri ale preşedintelui Zelenski destinate publicului din întreaga lume pentru a obţine sprijin pentru ţara sa.

Efectul sancțiunilor UE asupra oligarhilor

Sancţiunile UE împotriva oligarhilor ruşi au dus la îngheţarea unor active în valoare de aproape 12,5 miliarde de euro, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Christian Wigand, citat de Agerpres.

Suma totală a activelor îngheţate aproape că s-a dublat de la 6,7 miliarde de euro în aprilie, a precizat Wigand. Printre activele îngheţate se află iahturi de lux, proprietăţi, elicoptere şi opere de artă.

Suma totală nu include totuşi active îngheţate ale Băncii Centrale din Rusia. Surse din Comisie susţin că această creştere se datorează în primul rând faptului că mai multe active au fost depistate şi îngheţate în ultimele săptămâni, în special în Germania.

De la izbucnirea războiului din Ucraina, UE a adoptat mai multe runde de sancţiuni care vizează economia rusă, sistemul financiar, banca centrală, oficiali guvernamentali de vârf, precum şi pe preşedintele Vladimir Putin şi cercul său restrâns.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE