Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

LIVE UPDATE: Războiul din Ucraina, ziua 104. Armata ucraineană a lansat atacuri aeriene asupra poziţiilor ruse în sudul Ucrainei

La peste trei luni de la începutul invaziei, armata Rusiei face progrese lente în regiunea Donbas. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că regiunea va rezista, în ciuda intensificării bombardamentelor și a numărului mare de victime.

La două săptămâni după ce Rusia a declarat că a „eliberat” atât orașul, cât și combinatul Azovstal, presa de la Kremlin susține că viața revine încet la normal, în ciuda distrugerilor provocate de război.

Între timp, Moscova spune că a început să predea zeci de corpuri neînsuflețite ale luptătorilor ucraineni uciși la oțelărie. Rapoarte neconfirmate spun că au fost transferați în capitala Kiev, unde se efectuează teste ADN pentru a se încerca identificarea rămășițelor.

Forțele ruse continuă să lupte la nord de Mariupol, acolo unde încearcă să preia controlul asupra orașului Severodonețk. Acest oraș din estul Ucrainei este un oboectiv-cheie pentru Moscova, deoarece ar finaliza preluarea controlului asupra regiunii industriale Donbas.

În discursul său de seara, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a spus că forțele ucrainene nu vor ceda.

Forțele ruse au inaintat cu greu în Donbas în ultimele săptămâni. Ucraina spune că Rusia continuă să atace haotic. Un guvernator regional a declarat că bombardamentele asupra platformelor industriale din Donbas sunt devastatoare și este imposibl ca victimele să fie numărate.

Moscova susţine că a „eliberat complet” zonele rezidenţiale din Severodoneţk. Kievul afirmă că situaţia e stabilă, dar complicată

UPDATE 15:30 Armata rusă a „eliberat complet” zonele rezidenţiale din Severodoneţk, oraş din estul Ucrainei, în prezent epicentrul luptelor din regiune, a afirmat ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, potrivit Agerpres. El a adăugat că „preluarea controlului asupra zonelor industriale şi a localităţilor vecine continuă”.

Situaţia din Severodoneţk, important centru urban din regiunea Lugansk (est), este stabilă, dar complicată, a declarat primarul ucrainean al oraşului, Oleksandr Striuk, citat de agenţia de presă oficială ucraineană Ukrinform. Potrivit acestuia, forţele armate ucrainene şi-au întărit poziţiile şi deţin în continuare oraşul.

Ucraina: Exporturile de cereale ar putea fi plafonate la două milioane tone pe lună dacă porturile rămân blocate

UPDATE 15.00: Ucraina ar putea exporta maximum două milioane tone de cereale pe lună dacă Rusia refuză să ridice blocada asupra porturilor ţării de la Marea Neagră, a avertizat marţi Taras Vîsoţki, adjunctul ministrului pentru Politică Agrară şi Alimentaţie.

În prezent, Ucraina încearcă să exporte vastele sale depozite de cereale prin transportul rutier, feroviar şi fluvial, pentru a evita o criză alimentară globală, dar aceste rute sunt afectate de constrângeri legate de capacitate.

Washingtonul acuză Moscova că „intimidează'' corespondenţii media americane

UPDATE 14.00: Statele Unite au acuzat luni Rusia că „intimidează'' corespondenţii media americane la Moscova, convocaţi de diplomaţia rusă care i-a ameninţat cu represalii din cauza sancţiunilor americane.

„Ministerul de Externe rus i-a convocat pe colegii voştri ca să le 'explice consecinţele în sfera media ale liniei ostile a guvernului lor”, a declarat presei la Washington purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Armata ucraineană a lansat atacuri aeriene asupra poziţiilor ruse în sudul Ucrainei

UPDATE 12.40: În timp ce situaţia din estul Ucrainei rămâne în mare parte neschimbată, armata ucraineană a anunţat marţi dimineaţa că a întreprins în timpul nopţii câteva atacuri aeriene asupra poziţiilor ruse în sudul Ucrainei.

„Elicoptere ucrainene au lovit grupuri mari de forţe inamice în regiunea Herson, iar avioane - depozite de muniţii în regiunea Mikolaiv (Nikolaev)", a anunţat marţi statul major al forţelor armate ucrainene.

Până acum, Ucraina şi-a folosit propriile forţe aeriene foarte rar în război, din cauza superiorităţii în aer a Rusiei.

Corpurile unor luptători ucişi în ofensiva rusă asupra oraşului Mariupol au fost predate Kievului

UPDATE 11.00: Corpurile unor luptători ucraineni ucişi în timpul apărării oraşului Mariupol în faţa ofensivei forţelor ruse asupra combinatului siderurgic Azovstal au fost predate Kievului, au anunţat familiile militarilor din batalionul Azov.

Forţele ucrainene care au apărat Mariupolul au fost supuse timp de câteva săptămâni unui asediu intens al forţelor ruse care încercau să cucerească acest port strategic la Marea Azov.

În cele din urmă, soldaţii ucraineni s-au predat în luna mai şi se află în arestul forţelor ruse.

SUA au ordonat confiscarea a două avioane ale oligarhului rus Roman Abramovici

UPDATE 09.00: Ministerul american al Justiţiei a ordonat luni confiscarea a două avioane aparţinând oligarhului rus Roman Abramovici, afirmând că acestea au fost utilizate încălcând sancţiuni adoptate împotriva Rusiei după invadarea Ucrainei.

Ministerul a explicat în documente juridice că cele două aparate, un Boeing 787-8 Dreamliner şi un Gulfstream G650ER, zburaseră în teritoriul rusesc după instituirea în 2 martie a reglementărilor americane asupra exporturilor.

Principalele evenimente:

La Severodoneţk, forţele ucrainene „se ţin tare'', dar cele ruse „mai numeroase şi mai puternice''

Forţele ucrainene care apără oraşul Severodoneţk (regiunea Lugansk, în estul Ucrainei) „se ţin tare", în pofida asalturilor trupelor Moscovei, însă ruşii sunt „mai numeroşi şi mai puternici", a declarat luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite Agerpres.

Preşedintele ucrainean, care s-a exprimat într-o întâlnire cu presa la Kiev, a apreciat drept „dificilă" situaţia de pe frontul din estul ţării. Oraşele gemene Severodoneţk şi Lisiceansk „sunt în prezent oraşe moarte", a spus el.

Armata ucraineană susţine că a îndepărtat marina rusă la 100 de kilometri de coasta Ucrainei la Marea Neagră

Armata ucraineană a declarat luni că a reuşit să îndepărteze flota rusă la peste 100 kilometri de coasta ucraineană a Mării Negre, unde navele ruseşti efectuează de mai multe săptămâni o blocadă navală.

„Ca rezultat al acţiunilor noastre intense pentru a învinge forţele navale inamice, grupul de nave de război al Flotei Federaţiei Ruse în Marea Neagră a fost împins înapoi la o distanţă de peste 100 de kilometri de coasta ucraineană", potrivit serviciului de presă al comandamentului naval al forţelor armate ucrainene, citat de Ukrinform.

Washingtonul consideră „credibil" că Moscova „fură" grâu ucrainean „pentru a-l vinde"

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a apreciat luni „credibile" informaţiile potrivit cărora Rusia „fură" exporturile de cereale ucrainene, blocate din cauza conflictului, „pentru a le vinde în propriul profit".

„Totul este deliberat", a spus el în cursul unei conferinţe virtuale despre insecuritatea alimentară, acuzându-l pe preşedintele rus Vladimir Putin că recurge la „şantaj" pentru a obţine ridicarea sancţiunilor internaţionale împotriva invaziei Ucrainei.

Armele cu rază lungă de acţiune ar putea aduce Kievului noi pierderi teritoriale, ameninţă Moscova

Moscova a avertizat luni că livrările occidentale de arme cu rază lungă de acţiune către Kiev va obliga Rusia să respingă forţele ucrainene şi mai departe de frontierele sale, relatează Reuters, care comentează că, în esenţă, aceasta creşte riscul unor potenţiale pierderi teritoriale de către Ucraina în urma invaziei ruse.

Avertismentul a fost lansat de şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, potrivit căruia cu cât această rază de acţiune va mai lungă, cu atât Rusia va respinge mai departe de graniţele sale forţele ucrainene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE