Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Liderii NATO, reuniune la Haga. Polonia cere mai multe arme pentru Ucraina

Liderii a șapte state NATO din Europa și-au întărit sprijinul pentru eforturile Suediei și Finlandei de a se alătura alianței. Oficialii au subliniat și nevoia de a trimite mai multe arme Ucrainei, astfel încât țara să poată lupta împotriva Rusiei.

Întâlnirea a avut loc la reședința oficială a primului ministru olandez Mark Rutte din Haga, și a fost găzduită alături de omologul său danez, Mette Frederiksen.

Este necesară consolidarea militară pe flancul estic

NATO are nevoie să își consolideze poziționarea militară și de o pregătire mai bună pe flancul său estic, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, este ceea ce crede Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Acesta a avut discuții informale cu premierul olandez Mark Rutte și liderii Danemarcei, Poloniei, Letoniei, României, Portugaliei și Belgiei. Întâlnirea a avut loc în Țările de Jos. Acesta reunine vine înaintea unui summit mai amplu care va avea loc la sfârșitul lunii, la Madrid.

Prim-ministrul polonez și-a exprimat sprijinul pentru Ucraina.

„În această seară am discutat despre necesitatea unei prezențe avansate mai robuste și pregătite pentru luptă, a unei pregătiri și mai mari și a mai multor echipamente și provizii pre-poziționate. Am abordat, de asemenea, nevoia de a investi mai mult în apărarea noastră și de a investi mai mult împreună, pentru a consolida finanțarea comună a NATO”, a spus Jens Stoltenberg, secretar general al NATO.

Ucraina are nevoie de mai multe arme

„Vă cer să faceți mult mai mult pentru a livra arme, artilerie Ucrainei. Au nevoie de asta pentru a-și apăra țara, pentru a-și apăra integritatea teritorială și suveranitatea. Unde este credibilitatea noastră dacă Ucraina eșuează? Ne putem imagina că Ucraina eșuează și ne întoarcem înapoi la treburile obișnuite? Sper că nu", a spus prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki.

Între timp, președintele francez Emmanuel Macron și-a arătat sprijinul pentru 500 de soldați francezi dislocați în România, încă de la începutul războiului. El urmează să viziteze Moldova și există discuții privind o posibilă vizită la Kiev.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE