Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Liderii din Armenia și Azerbaidjan se întâlnesc la Bruxelles pe fondul tensiunilor

Liderii Armeniei şi Azerbaidjanului se reunesc duminică la Bruxelles pentru discuţii, pe fondul reapariţiei tensiunilor la graniţa dintre aceste două ţări, o nouă etapă în încercările de reconciliere între cele două ţări din Caucaz care se luptă de treizeci de ani pentru controlul enclavei Nagorno-Karabah, relatează AFP.

Discuţiile dintre premierul armean Nikol Paşinian şi preşedintele azer Ilhan Aliev au loc sub auspiciile preşedintelui Consiliului European, Charles Michel. Întâlnirea, a cincea de acest tip în cadrul medierii europene, a început la scurt timp după ora 13:00 (11:00 GMT), a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Consiliului European.

 Charles Michel, întâlniri bilaterale cu liderii din cele două state

Charles Michel a avut întâlniri bilaterale cu premierul armean sâmbătă seara şi cu preşedintele azer duminică dimineaţa.

Aceste discuţii au loc la o zi după noi ciocniri la graniţa dintre cele două ţări caucaziene. Erevanul a anunţat vineri că un soldat armean a fost ucis şi alţi doi răniţi de forţele azere. Joi, un soldat azer a fost ucis şi patru soldaţi armeni au fost răniţi în alte confruntări.

Cele două ţări caucaziene s-au ciocnit în două războaie la începutul anilor 1990 şi în 2020 pentru controlul asupra enclavei, o regiune muntoasă populată în mare parte de armeni care s-a separat de Azerbaidjan în urmă cu trei decenii.

Tensiunile, deja mari, s-au dublat când Baku a anunţat, pe 23 aprilie, că a instalat un prim punct de control rutier la intrarea în coridorul Laşin, singura axă care leagă Armenia de enclava separatistă deja supusă unui blocaj de câteva luni care a provocat penurie şi întreruperi de curent. Armenia a considerat aceasta o încălcare a încetării focului negociată cu Azerbaidjanul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE