Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Liderii din Armenia și Azerbaidjan se întâlnesc la Bruxelles pe fondul tensiunilor

Publicat de: Euronews

Liderii Armeniei şi Azerbaidjanului se reunesc duminică la Bruxelles pentru discuţii, pe fondul reapariţiei tensiunilor la graniţa dintre aceste două ţări, o nouă etapă în încercările de reconciliere între cele două ţări din Caucaz care se luptă de treizeci de ani pentru controlul enclavei Nagorno-Karabah, relatează AFP.

Discuţiile dintre premierul armean Nikol Paşinian şi preşedintele azer Ilhan Aliev au loc sub auspiciile preşedintelui Consiliului European, Charles Michel. Întâlnirea, a cincea de acest tip în cadrul medierii europene, a început la scurt timp după ora 13:00 (11:00 GMT), a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Consiliului European.

 Charles Michel, întâlniri bilaterale cu liderii din cele două state

Charles Michel a avut întâlniri bilaterale cu premierul armean sâmbătă seara şi cu preşedintele azer duminică dimineaţa.

Aceste discuţii au loc la o zi după noi ciocniri la graniţa dintre cele două ţări caucaziene. Erevanul a anunţat vineri că un soldat armean a fost ucis şi alţi doi răniţi de forţele azere. Joi, un soldat azer a fost ucis şi patru soldaţi armeni au fost răniţi în alte confruntări.

Cele două ţări caucaziene s-au ciocnit în două războaie la începutul anilor 1990 şi în 2020 pentru controlul asupra enclavei, o regiune muntoasă populată în mare parte de armeni care s-a separat de Azerbaidjan în urmă cu trei decenii.

Tensiunile, deja mari, s-au dublat când Baku a anunţat, pe 23 aprilie, că a instalat un prim punct de control rutier la intrarea în coridorul Laşin, singura axă care leagă Armenia de enclava separatistă deja supusă unui blocaj de câteva luni care a provocat penurie şi întreruperi de curent. Armenia a considerat aceasta o încălcare a încetării focului negociată cu Azerbaidjanul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE