Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Klaus Iohannis transmite că ritmul digitalizării în România este "încă redus"

Klaus Iohannis a transmis joi participanților la cea de-a XI-a ediție a GoTech World că în România trecerea la serviciile digitale are un ritm "încă redus", iar autoritățile trebuie să facă ia atitudine și să facă pași concreți și rapizi în acest sens.

GoTech world este cel mai mare eveniment de business din domeniul IT și Digital din Europa Centrală și de Est, și se desfășoară între 3 și 4 noiembrie la București.

"Dezbaterile privind creşterea competenţelor digitale, reconcilierea avansului tehnologic cu drepturile şi libertăţile individuale sau securitatea spaţiului cibernetic ar trebui să aibă loc mai des şi în formate cât mai extinse. La noi în ţară încă există un decalaj important al sectorului public în ceea ce priveşte integrarea avansului tehnologic. Este încă redus ritmul trecerii la serviciile publice digitale, atât de necesare pentru modernizarea relaţiei dintre stat şi cetăţeni. De aceea, autorităţile publice ar trebui nu doar să îşi propună politici ambiţioase, ci să şi facă paşi concreţi şi rapizi în împlinirea acestor obiective", a explicat Iohannis, în mesajul prezentat la eveniment de consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu.

România se îndreaptă rapid către o economie și o societate digitalizate

El a adăugat că, în lumea de azi, transformarea digitală a devenit o prioritate esenţială pentru tot mai multe naţiuni, iar România se îndreaptă, cu paşi ambiţioşi, către economia şi societatea digitală.

Potrivit şefului statului, industria IT&C a înregistrat o dinamică "spectaculoasă" în ultimul deceniu, cu creşteri de două cifre aproape an de an, contribuind semnificativ la avansul tehnologic al economiei româneşti.

"Progresele în planul conectivităţii, dinamismul sectorului antreprenorial de profil, dar şi resursa umană înalt specializată au generat pentru România avantaje competitive certe, esenţiale în atragerea de investiţii şi diversificarea oportunităţilor de afaceri", a afirmat preşedintele Iohannis.

România, pe un trend crescător în domeniul IT&C

El a punctat că, în România, numărul de angajaţi din sectorul IT&C, precum şi numărul companiilor specializate se află de mult timp pe un trend crescător, iar primul unicorn cu origini româneşti este o companie din industria IT&C, fiind un model aspiraţional pentru mulţi întreprinzători.

"Este incontestabilă contribuţia domeniului IT&C la performanţa economică şi creşterea competitivităţii, nu doar în România, ci peste tot în lume. În definitiv, sectorul digital a fost în pandemie puntea de legătură către 'noua normalitate' şi este motorul celei de-a patra revoluţii industriale. Să nu uităm, însă, că o tranziţie digitală durabilă, sustenabilă, înseamnă mult mai mult decât performanţa unui sector economic. Tranziţia către viitorul digital este importantă, dar în egală măsură este important şi cum ajungem acolo şi ce rămâne în urmă. În evoluţia naturală către o economie competitivă, inteligentă, incluzivă şi conectată, avem nevoie de eforturi sporite pentru a reduce decalajele şi disparităţile regionale şi pentru a facilita accesul tuturor la internet, servicii digitale, telecomunicaţii. Facilităţi precum vehicule inteligente, asistenţă medicală digitală, educaţie şi oraşe inteligente sau spaţii virtuale pentru comunicare şi conectare liberă nu trebuie să aparţină doar de aşa-numiţii poli de dezvoltare", a evidenţiat şeful statului. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE