Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Klaus Iohannis, despre posibila revenire la piața reglementată a energiei. „Guvernul își va bate capul, coaliția va negocia până când se găsește o soluție fezabilă”

Președintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului „mecanisme care fac energia nu doar disponibilă, ci și accesibilă”, în condițiile în care „așa cum funcționează acum piața este destul de complicat și de scump pentru buget”. De asemenea, șeful statului a afirmat că „trebuie să găsim mecanisme pentru a supraviețui acestei faze dramatice a crizei energiei și în paralel să dezvoltăm resurse noi pentru a reveni la normalitate”.

Klaus Iohannis a făcut aceste declarații după ce a răspuns întrebării adresate de jurnalistul Euronews România, Cristi Citre, despre propunerea PSD privind revenirea la piața reglementată a energiei de la 1 ianuarie 2023. Președintele României a confirmat că există astfel de discuții la nivelul coaliției pe această temă.

„Există într-adevăr în coaliție astfel de discuții. Atâta timp cât nu s-au lămurit împreună cu experții, e prematur să mă exprim eu. Însă e clar că ceva trebuie făcut. Așa cum funcționează acum piața este destul de complicat și de scump pentru buget.

Nu putem să continuăm foarte mult să subvenționăm practic prețul energiei și ceea ce trebuie, pe de altă parte, totuși, este o subvenție pentru consumatorul vulnerabil. O subvenție rezonabilă pentru IMM-uri chiar și pentru industria mare, pentru că altfel pierdem întreaga competitivitate a economiei românești și așa ceva nu putem să acceptăm.

Atunci este nevoie de mecanisme care fac energia nu doar disponibilă, ci și accesibilă, să poată fi plătită, și Guvernul își va bate capul, coaliția va negocia până când se găsește o soluție fezabilă”, a declarat Klaus Iohannis înainte de a participa la Consiliul European.

De asemenea, președintele României a afirmat că durata crizei energetice „ depinde de evoluția generală din Europa”.

„Este o criză care nu ne afectează doar pe noi, este o criză care ne afectează pe toți în Uniune și dincolo de Uniune. Trebuie să găsim mecanisme pentru a supraviețui acestei faze dramatice a crizei energiei și în paralel să dezvoltăm resurse noi pentru a reveni la normalitate.

Nu putem să continuăm la infinit cu subvenționarea prețului la energie”, a subliniat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, despre achizițiile comune de gaze la nivelul Comisiei Europene: „Noi suntem de acord”

„Noi suntem de acord cu această platformă sau mecanismul de solidaritate și ne vom exprima interesul pentru a intra în această achiziție comună de gaze. Detaliile tehnice încă sunt în lucru. Este un pachet foarte mare și tehnic, prezentat de Comisie. Ca principiu, ne convine și dorim să intrăm.

Cu prețul gazului, am avut încă de la începutul războiului, chiar și înainte, fluctuații semnificative la prețul gazului. Aceste fluctuații nu sunt naturale și nu pot fi gestionate de economiile europene.

Pe de altă parte, suntem conștienți că furnizorii vor dori să vândă gazul la un preț care le permite acoperirea costurilor, plus un profit rezonabil. Și atunci acest tunel dinamic, așa a numit Comisia mecanismul, va face posibile două lucruri: prețul să nu crească exagerat, deci profitul să nu devină unul astronomic din speculație. Pe de altă parte nu va lăsa prețul să scadă așa mult ca furnizorii să nu mai fie interesați în contracte.

Este o gestionarea a vârfurilor de preț și acest lucru nouă ni se pare bun”, a concluzionat Klaus Iohannis.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE