Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Surse: Președintele Iohannis, ceremonie la Cotroceni pentru promulgarea Legilor Educației, pe 4 iulie

Promulgarea noilor legi ale Educației nu va reprezenta un simplu act de semnare din partea șefului statului. Inițiator al proiectului “România Educată”, președintele Klaus Iohannis intenționează să marcheze procedura printr-o ceremonie care să aibă loc pe 4 iulie, la Cotroceni,  susțin surse din zona Administrației Prezidențiale.

În mod normal semnarea decretelor  de promulgare este însoțită de simple note de informare ale Președinției. De această data, șeful statului  a decis să opteze pentru o cale de acțiune diferită: au fost deja trimise invitații către partenerii de dialog social din zona educației, de la elevi până la o serie de profesori, dar și către reprezentanții organizațiilor neguvernamentale implicate în proiectul „România Educată”, al cărui inițiator este Klaus Iohannis.

Lansat cu șapte ani în urmă, acest proiect menit să traseze direcțiile de acțiune în domeniul Educației până în 2030 a fost materializat abia în acest an de către  actuala majoritate din Parlament. 

Prevăzut până și în Strategia Națională de Apărare a Țării, transpunerea conceptului României Educate sub forma unui nou pachet legislativ a avut nevoie de mai multe runde de consultări, doi miniștri perindați pe la minister și mai multe drafturi de proiecte până când au fost trimise Parlamentului în primăvara anului în curs.

Proiectele de lege au fost adoptate de Senat în mai

Cele două proiecte de lege au fost adoptate la Senat, camera decizională în materie,  pe 22 mai, ziua în care a debutat cea mai mare grevă generală a profesorilor din ultimii 20 de ani. Cele două legi nu au scăpat însă de controverse, fiind dur criticate în spațiul public pentru modul în care s-a legiferat atât problema diversității în școli, cât și cu privire la examenul de admitere la licee, noile prevederi legate de plagiat, etc. Cu toate acestea, șeful statului nu a apelat la atributele sale de sesizare a Curții Constituționale sau de retrimitere  către Parlament spre reexaminare a  acestui pachet legislative așa cum îi cereau  o serie de reprezentanți ai societății civile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE