Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Klaus Iohannis cere Consiliului European măsuri împotriva crizei energetice. „Nu putem să venim la infinit cu subvenții, cu măsuri extraordinare, trebuie să găsim soluții”

Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații, joi, înainte de a participa la reuniunea Consiliului European.

Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis

Începe imediat Consiliul de toamnă. Avem destul de multe teme pe agendă.

Este tema de mare actualitate - energia. Avem de ieri pe masă o propunere a CE, o propunere foarte bună care conține elemente pe care le-am solicitat eu în repetate rânduri. Este un document destul de tehnic și nu cred că vom intra astăzi în toate detaliile.

Vorbim despre un fel de plafonare a prețului la gaz, dar o plafonare care nu pune furnizorii în dificultate, însă previne apariția unor prețuri exagerat de mari

Avem în același timp un început de reglementare care decuplează piața gazului de cea a electricității.

Avem o propunere de achiziții solidare, o platformă de achiziție comună voluntară pentru gaz. Avem o serie de elemente care pot veni în sprijinul statelor membre pentru a atenua criza energiei.

Vreau să fiu foarte clar. Este nevoie să ne gândim ce facem în viitor. Nu putem să venim la infinit cu subvenții, cu măsuri extraordinare, trebuie să găsim soluții pentru a avea energie suficient de disponibilă și la prețuri pe care populația și industria le poate plăti.

Înseamnă diversificare, energie verde, resurse noi, de exemplu, gazul din Marea Neagră, asta înseamnă o interconectare mult mai bună între statele membre.

Klaus Iohannis, despre sprijinul acordat Ucrainei. „România s-a străduit și a reușit să construiască o logistică pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina”

Avem o a doua mare temă - Ucraina, războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Aici situația este foarte complicată. Rusia a trecut la un nou nivel de atac, sunt atacate ținte civile preponderent.

Este o abordare pe care o dezavuăm complet și vom condamna împreună acest comportament al Rusiei. Pe de altă parte, este evident că suntem solidari cu Ucraina. Vom continua să sprjinim Ucraina atâta timp cât este nevoie.

Avem în legătură cu Ucraina o temă care ține practic de politica globală. Este vorba despre securitate alimentară despre care vom vorbi. Aici este bine de știu și îl voi spune în cadrul Consiliului

România s-a străduit și a reușit să construiască o logistică pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina. Până în momentul de față, prin România au fost exportate peste cinci milioane de tone de cereale. Este foarte mult. Este aproximativ 60% din ce a exportat Ucraina în acest an.

Vom continua dezvoltarea logisticii - drumuri, căi ferate, porturi pentru a contribui semnificativ, zic eu, la diminuarea unei posibile crize alimentare.

Avem și alte teme pe care le vom aborda: inflația, economia europeană în perspectivă, cum vom reuși să păstrăm competitivitatea economiei europene în condițiile în care avem o inflație mare, în condițiile în care plătim pentru energie mult mai mult decât alții. Toate acestea sunt teme complicate pe care le vom aborda astăzi și mâine.

Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European, printre temele de discuţie fiind măsurile necesare în domeniul energiei, în urma pachetului de propuneri prezentat de Comisia Europeană şi reafirmarea susţinerii UE pentru asigurarea securităţii alimentare la nivel global, potrivit Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, liderii europeni vor continua dezbaterile avute cu prilejul Consiliului European informal de la Praga privind situaţia din domeniul energiei, „în vederea agreării unor măsuri suplimentare necesare pentru a asigura securitatea aprovizionării şi scăderea preţurilor la energie, pornind de la pachetul de propuneri prezentat marţi de Comisia Europeană”.

Discuţiile vor viza şi modalităţile de consolidare a rezilienţei economiilor europene şi de protejare a cetăţenilor şi întreprinderilor, mai precizează sursa citată.

Pe agenda reuniunii, se mai află evoluţiile războiului de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, având în vedere escaladările recente din partea Federaţiei Ruse, precum şi continuarea sprijinului european pentru Kiev, pe plan politic, financiar, umanitar şi militar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE