Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Kiribati, prima țară care a intrat în 2024, va dispărea în următorul secol. Are o populație cât cea din Tg. Mureș

Prima zi din anul 2024 a fost sărbătorită deja în Republica Kiribati. Micuțul stat din Oceanul Pacific, cu capitala la South Tarawa, se află cu 12 ore înaintea României, așa că a pășit în noul an atunci când era ora amiezii în România.

Kiribati, prima țară care a intrat în 2024

Populația micuțului stat insular este în jur de 121.000 de locuitori, adică puțin mai mică decât cea a orașului Tg. Mureș, iar suprafața totală a insulelor este de 811 kilometri pătrați, adică de aproape 300 de ori mai mică decât a României.

Statul Kiribati este recunoscut și ca "Insula Crăciunului", având în vedere că este prima țară care sărbătorește nașterea Domnului. Începând cu Crăciunul și până la Revelion, în Kiribati se organizează diverse dansuri tradiționale, însă sunt și unele competiții sportive în această perioadă.

Kiribati ar urma să dispară în următorul secol

Conform specialiștilor în geologie, Kiribati va dispărea în următorul secol, pentru că insulele vor fi acoperite integral de apă, din cauza creșterii nivelului Oceanului Planetar. Președintele acestei țări, Taneti Maamau, a făcut mai multe apeluri la națiunile înstărite pentru a ajuta la ridicarea artificială a insulelor.

Planul șefului statului este unul extrem de ambițios și dificil, care necesită cele mai moderne tehnologii. Maamau a și criticat statele dezvoltate și susține că ele au provocat criza climatică, așa că ele trebuie să o și rezolve.

"Am cerut donatorilor să ne ajute. Terenul fizic este limitat, dar avem multă zonă de mare, putem recupera acele zone și le putem ridica. Țările dezvoltate ar trebui să acționeze, pentru că timpul este scurt pentru noi. Fiecare zi contează, o întârziere de o zi înseamnă o pierdere pentru noi. Este timpul pentru acțiune, cerem acțiune acum. Prea mult timp am așteptat și am așteptat și apoi negocierile se prelungesc, poate că este o modalitate de a întârzia pierderile și daunele", a spus Taneti Maamau, în urmă cu cu un an, citat de The Guardian.

  • Din 1993, nivelul apei în Kiribati crește cu 3,2 milimetri pe an, conform Iberdrola.

După Kiribati, Australia a intrat și ea în 2024. La fel și Japonia, Coreea de Nord și de Sud și alte state din emisfera estică.

Ultimii care vor intra în 2024 sunt locuitorii din insula Howland, aflată între Hawaii și Australia și care aparține SUA.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE