Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Kevin McCarthy a fost ales în funcția de președinte al Camerei Reprezentanților după 15 tururi de scrutin

Republicanul Kevin McCarthy a fost ales președinte al Camerei Reprezentanților în urma unui vot istoric, după miezul nopții, sâmbătă dimineață, în cadrul celui de-al 15-lea tur de scrutin.

McCarthy nu a reușit să obțină cele 218 mandate necesare în cel de-al 14-lea tur de scrutin, în ceea ce au fost patru zile istorice în politica americană, potrivit Euronews.

În cele din urmă, McCarthy a fost numit președinte al Camerei Reprezentanților cu 216 voturi, după ce unii reprezentanți și-au lăsat votul ca fiind „prezent”.

Cu tensiuni interne mari în rândul republicanilor, McCarthy a fost văzut confruntându-se cu reprezentanții Lauren Boebert din Colorado și Matt Gaetz din Florida, care au votat „prezent”. Dacă unul dintre ei se răzgândea, McCarthy ar fi atins pragul necesar pentru a deveni președinte al Camerei.

Este pentru prima dată în 100 de ani când votul pentru funcția de președinte al Camerei Reprezentanților nu s-a terminat după primul tur de scrutin.

Biden l-a felicitat

Preşedintele Statelor Unite Joe Biden l-a felicitat pe Kevin McCarthy și i-a cerut „să guverneze în mod responsabil şi în interesul americanilor", potrivit Agerpres.

„Sunt gata să lucrez cu republicanii când este posibil şi alegătorii au arătat clar că aşteaptă de la republicani ca şi ei să fie de asemenea gata să lucreze cu mine", a declarat el într-un comunicat, citat de France Presse. "Este timpul să guvernăm în mod responsabil", a adăugat Biden.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE