Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Joe Biden susține că un atac nuclear nord-coreean asupra SUA va însemna sfârşitul regimului de la Phenian

Preşedintele american Joe Biden, care l-a primit miercuri la Casa Albă pe omologul său sud-coreean Yoon Suk-yeol, a avertizat cu acest prilej că un atac nuclear nord-coreean asupra SUA ori a aliaţilor Washingtonului va însemna sfârşitul regimului condus de preşedintele Kim Jong-un, transmite agenţia EFE.

„Un atac nuclear al Coreei de Nord contra Statelor Unite sau a aliaţilor lor este inacceptabil şi va avea ca rezultat sfârşitul oricărui regim care comite această acţiune”, a spus Biden în timpul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele sud-coreean.

Ei au semnat miercuri un acord de intensificare a cooperării militare între ţările lor şi au convenit că un submarin american echipat cu arme nucleare va acosta pentru prima dată în peninsula coreeană în ultimii 40 de ani.

Declaraţia de la Washington

Acordul, denumit Declaraţia de la Washington, cuprinde şi crearea unui mecanism de consultare bilaterală prin care Coreea de Sud va putea participa activ la planurile de răspuns ale SUA în cazul unui incident nuclear în regiune, inclusiv un ipotetic atac nord-coreean.

Totuşi, acordul nu prevede redesfăşurarea de ogive nucleare în Coreea de Sud, după ce acestea au fost retrase de SUA în anul 1991, când cele două Corei s-au angajat într-o declaraţie comună să nu producă şi să nu desfăşoare arme nucleare, înţelegere încălcată între timp de Phenian.

Coreea de Nord a respins cererile din partea SUA şi Coreei de Sud de reluare a dialogului şi a efectuat un număr record de teste în ultimii doi ani, inclusiv cu lansări de rachete balistice intercontinentale (ICBM) care pot lovi teritoriul SUA.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE