Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Joe Biden spune că nu exclude ca trupele americane să apere Taiwanul, în cazul unei invazii a Chinei. Reacția chinezilor

Tensiunile din ce în ce mai mari dintre China și Taiwan l-au făcut pe Joe Biden să lanseze un avertisment puternic pentru chinezi. Președintele american a spus că armata SUA ar putea să apere Taiwanul în cazul unii atac al Chinei, conform agenției japoneze de presă Kyodo.

Biden a precizat că i-a transmis acest aspect și președintelui Xi Jinping, în mod foarte clar, iar trimiterea militarilor "va depinde de circumstanțe".

SUA ar urma să apere Taiwanul, în cazul unei invazii a Chinei

China a spus de nenumărate ori că Taiwanul este teritoriu chinez, cu toate că statul insular este democratic și independent. În ultimele luni, armata chineză a întreprins mai multe misiuni în spațiu aerian și marin taiwanez.

Nu este prima dată când Biden lasă de înțeles că Statele Unite ale Americii vor apăra Taiwanul, în cazul unui atac chinez. El a mai spus-o și pe 28 mai, dar și în trecut.

"Ne-am consultat cu aliaţii noştri din regiune. Nu este exclusă utilizarea forţei militare americane. Există o distincţie între desfăşurarea la sol, forța aeriană şi cea navală", a spus Biden, într-un interviu pentru publicația Time, din urmă cu o săptămână.

Americanii au mai multe baze în acea regiune, inclusiv în Japonia și Filipine. Iar Biden nu a precizat dacă SUA ar urma să lanseze lovituri din acele zone: "Nu pot detalia. Dacă aș face-o, m-ați critica pe bună dreptate".

Directorul CIA, William Burns, a precizat că Xi Jinping a transmis Armatei să fie pregătită să invadeze Taiwanul până în 2027.

După declarațiile lui Joe Biden, China a reacționat dur, prin purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Mao Ning. Ea a spus că Taiwan "este o parte inalienabilă a Chinei" și că nicio ameninţare sau presiune "nu va zdruncina angajamentul şi hotărârea de a proteja suveranitatea naţională şi integritatea teritorială. (...) Ei (n.r.: americanii) să înceteze să trimită semnale greşite forţelor separatiste care susţin independenţa Taiwanului".

Statele Unite ale Americii furnizează în continuare insulei Taiwan "armament suficient" pentru apărare.

Între SUA și China există de mult timp rivalități geopolitice și de concurență economică. În ultima vreme, Joe Biden a spus că economia Chinei se află "pe marginea prăpastiei" și a invocat populația îmbătrânită, ceea e a stârnit furia Beijingului.

Chinezii duc, în ultimele luni, niște politici economice foarte agresive.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE