Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Joe Biden s-a întâlnit cu Regele Charles și cu premierul Rishi Sunak, în Marea Britanie

Relația dintre Statele Unite și Marea Britanie este puternică și de neclintit. Este mesajul transmis de Joe Biden. Președintele american a discutat despre războiul din Ucraina cu premierul britanic Rishi Sunak.

Ulterior, Biden a fost primit de Regele Charles al III-lea. Este prima întrevedere cu suveranul britanic de la încoronare, ceremonie la care liderul de la Casa Albă nu a participat. Președintele american vizitează Londra, înainte de a merge la summitul NATO de la Vilnius.

Joe Biden a fost primit de Regele Charles al III-lea, la Castelul Windsor, cu toate onorurile cuvenite unui șef de stat. Primirea a fost una extrem de călduroasă, fiind și o premieră.

Este pentru prima oară când Charles se întâlnește în cadrul oficial cu liderul de la Casa Albă, de la încoronarea sa în luna mai. Pe agenda discuțiilor figurau probleme legate de schimbările climatice.

Problemele legate de securitatea euroatlantică și economie au fost abordate în cele aproape 40 de minute la discuția cu premierul Rishi Sunak.

Ce au discutat Joe Biden și premierul Rishi Sunak

”Este minunat pentru noi să continuăm discuțiile, pe care le aveam cu aproximativ o lună în urmă la Casa Albă, unde am semnat Declarația Atlanticului, primul parteneriat economic de acest fel, despre care știu că vom vorbi astăzi, despre cum să ne consolidăm cooperarea și securitatea economică comună în beneficiul cetățenilor noștri. Dar, de asemenea, ne îndreptăm de aici spre NATO, la Vilnius, unde suntem doi dintre cei mai fermi aliați în această alianță.”, a spus premierul britanic.

”Avem multe de discutat și cred că ne descurcăm bine. Cred că avansăm într-un mod pozitiv. Relația noastră este solidă ca o stâncă, între Statele Unite și Marea Britanie.”, a adăugat Biden.

Cei doi au discutat și despre războiul din Ucraina În contextul în care SUA și Marea Britanie au fost printre cei mai vocali susținători ai Ucrainei în fața agresiunii Rusiei. Recent, Biden a dat undă verde pentru ca Washingtonul să livreze Kievului bombe cu dispersie.

Londra este partea a unei convenții internaționale care descurajează folosirea acestui tip de muniție. Rishi Sunak a precizat că Marea Britanie își menține rezervele legate de bombele cu dispersie, dar a adăugat că fiecare țară este liberă să decidă.

Măsuri excepționale de securitate au fost luate datorită vizitei președintelui american. Castelul Windsor a fost închis publicului, iar rezervările au fost anulate, spre dezamăgirea turiștilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE