Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Joe Biden ratifică aderarea Finlandei și Suediei. Președintele SUA a semnat actele de extindere a NATO

Președintele american, Joe Biden a ratificat documentele care susțin aderarea Finlandei și Suediei la NATO. Alături de el s-au aflat atât vicepreședintele SUA, Kamala Harris, cât și ambasadorii celor două țări la Washington.

Integrarea statelor din nordul Europei marchează cea mai importantă extindere a alianței militare din anii 1990 și vine ca răspuns la invazia rusă în Ucraina.

„Putin a crezut că ne poate dezbina, când a început războiul (din Ucraina n.r.). A crezut că ne poate dezbina, în opinia mea. Dar acum putem spune.

În schimb primește exact ce nu își dorea. Își dorea „findalizarea” NATO, dar primește NATO-izarea Finlandei și a Suediei.

Astăzi vedem cât se poate de clar că NATO este o alianță indispensabilă pentru lumea de astăzi și lumea de mâine. Alianța noastră este mai compactă ca niciodată, mai unită ca niciodată, iar când Finlanda și Suedia vor duce numărul aliaților la 32, vom fi mai puternici ca niciodată. Mai puternici ca niciodată.”, a declarat Joe Biden.

Într-un comunicat, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a notat că acesta este un moment istoric.

“Este un moment care subliniază angajamentul SUA faţă de securitatea transatlantică. Suntem mulţumiţi de progresul rapid către aderarea Finlandei şi Suediei la NATO. Există o susţinere puternică a cererilor Finlandei şi Suediei de aderare şi abia aşteptăm să le aducem rapid în cea mai puternică Alianţă defensivă din istorie”, a precizat Blinken.

Suedia și Finlanda au semnat protocolul de aderare la NATO

Luna trecută, NATO a lansat procesul de ratificare pentru primirea Suediei și Finlandei. Ambasadorii la NATO ai celor 30 de țări membre au semnat protocoalele de aderare la sediul alianței din Bruxelles.

După discuții intense la summitul NATO de la Madrid, inclusiv Turcia a fost de acord să sprijine aderarea acestora.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE