Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Guvernul va aproba protocoalele de aderare la NATO a Finlandei şi Suediei

Guvernul va aproba astăzi un proiect de lege pentru ratificarea protocoalelor de aderare la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a Republicii Finlanda şi a Regatului Suediei, anunță Agerpres.

„Astăzi avem un proiect de lege care vizează ratificarea protocolului de aderare a Finlandei şi Suediei la Alianţa Nord-Atlantică. Este un demers pe care îl facem fiind conştienţi de valoarea strategică privind aderarea celor două ţări la Alianţa Nord-Atlantică şi este un demers pe care, de asemenea, îl consider ca fiind unul cât se poate de relevant, ţinând cont de faptul că ne înscriem în rândul primelor ţări care au demarat acest proces de ratificare a protocolului", a declarat Nicolae Ciucă, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern.

Ulterior, protocoalele de aderare ale Finlandei și Suediei vor fi ratificate „cu celeritate” de către Parlamentul României într-o sesiune extraordinară, după cum a anunțat, săptămâna trecută, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. 

Cele două țări nordice au semnat, pe 5 iulie la Bruxelles, protocoalele de aderare la Alianța Nord-Atlantică. De acum, toate cele 30 de state membre NATO trebuie să le ratifice, potrivit legislației lor interne, astfel încât cele două țări să se poată alătura Organizației.

Care sunt țările care au ratificat deja protocoalele de aderare ale Finlandei și Suediei

Primul stat care a ratificat protocoalele de aderare ale Finlandei și Suediei a fost Canada, chiar pe 5 iulie. Ulterior, aceasta a fost urmată de Danemarca, Norvegia și Islanda, toate prin decizii guvernamentale.

Estonia a fost prima țară care le-a ratificat prin Parlament, pe 6 iulie, urmată de Albania și Germania, potrivit err.ee

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE