Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Joe Biden grațiază mii de oameni pentru „simpla posesie” de marijuana

Președintele Joe Biden grațiază mii de americani condamnați pentru „simpla posesie” de marijuana. Administrația sa face un pas dramatic în direcția dezincriminării acestui drog și a abordării practicilor de taxare, care afectează în mod disproporționat persoanele de culoare.

Măsura lui Joe Biden vizează, de asemenea, mii de persoane condamnate pentru această infracțiune în Districtul Columbia. El face apel la guvernatori să emită grațieri similare pentru cei condamnați pentru infracțiuni de stat legate de marijuana, care reflectă marea majoritate a cazurilor de posesie de marijuana.

Poziția lui Biden

Biden a declarat că demersul reflectă poziția sa conform căreia „nimeni nu ar trebui să fie în închisoare doar pentru că a folosit sau deținut marijuana”, potrivit AP.

Potrivit Casei Albe, nimeni nu se află în prezent într-o închisoare federală doar pentru simpla posesie a drogului, dar grațierea ar putea ajuta mii de persoane să depășească obstacolele în calea închirierii unei locuințe sau a găsirii unui loc de muncă.

„Există mii de persoane care au fost condamnate anterior la nivel federal pentru posesie de marijuana, cărora li se pot refuza locuri de muncă, locuințe sau oportunități educaționale ca urmare a acestui fapt. Acțiunea mea va contribui la atenuarea consecințelor colaterale care decurg din aceste condamnări”, a spus el.

Grațierea este doar pentru posesia de marijuana

Grațierea nu acoperă condamnările pentru posesie de alte droguri sau pentru acuzații legate de producerea sau deținerea de marijuana cu intenția de a o distribui. De asemenea, Biden nu grațiază nici persoanele care nu sunt cetățeni americani și care se aflau în SUA fără statut legal la momentul arestării lor.

Anunțul marchează recunoașterea de către Joe Biden a impactului legislației din 1994 privind criminalitatea, pe care a susținut-o, care a crescut ratele de arestare și încarcerare pentru infracțiuni legate de droguri, în special în cazul persoanelor de culoare și al latino-americanilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE