Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Joe Biden, discuții cu Recep Erdogan despre avioane F-16 și despre candidatura Suediei la NATO

Americanii sunt de acord să vândă Turciei avioane militare F-16 doar dacă autoritățile de la Ankara vor accepta ca Suedia să fie membră NATO. 

Acest subiect a fost abordat în discuția dintre liderul american Joe Biden și președintele reales al Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Joe Biden a vorbit cu Recep Tayyip Erdogan despre dorința Ankarei de a achiziționa avioane F-16 și despre candidatura Suediei la NATO. Americanii condiționează vânzarea aeronavelor militare de acceptul Turciei privind primirea statului scandinav în alianța nord-atlantică. Discuțiile se vor intensifica în perioada următoare. 

Președintele american l-a sunat pe Erdogan pentru a-l felicita pentru victoria în alegerile prezidențiale din Turcia. Cei doi șefi de stat s-au angajat să colaboreze ca aliați NATO atunci când vine vorba de gestionarea provocărilor internaționale. 

Joe Biden încearcă să-l convingă pe pe Erdogan să nu mai blocheze aderarea Suediei la NATO

Americanii încearcă să-l convingă pe Erdogan să nu mai blocheze aderarea Suediei la alianța nord-atlantică. În schimb, Ankara vrea să cumpere avioane de luptă americane F16 în valoare de 20 de miliarde de dolari. Achizițiile au fost blocate de Congres din cauza opoziției față de extinderea NATO. 

Joe Biden, președintele SUA: ”Am vorbit cu Erdogan. L-am felicitat, iar el încă mai vrea să lucreze la ceva privind avioanele F 16. I-am spus că vrem un acord cu Suedia, așa că asta rezolvă problema. Vom păstra legătura.”

Întrebat dacă s-au înregistrat progrese privind aderarea Suediei la NATO, Biden a spus că negocierile vor fi reluate.

Joe Biden, președintele SUA: ”Am ridicat subiectul în discuția cu el. Vom discuta mai mult săptămâna viitoare.”

Secretarul de stat american Antony Blinken face și el o vizită în Suedia, aderarea fiind printre subiectele care ar putea figura pe agenda. 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, declara lunile trecute că obiectivul său este ca Suedia să devină membru cu drepturi depline al alianței până în iulie, când va avea loc summitul de la Vilnius. 

La scurt timp după declanșarea războiului Rusiei în Ucraina, Finlanda și Suedia au depus împreună candidatura la NATO. Din cauza opoziției lui Erdogan, susținut de Ungaria, doar Finlanda a fost primită în alianță. Turcia a acuzat autoritățile din Suedia că nu a luat măsuri împotriva unor așa-zise grupări ”teroriste”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE