Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Amplu exercițiu militar al țărilor nordice. Armatele Finlandei, Norvegiei și Suediei participă la antrenamente comune

Țările nordice participă la un exercițiu militar comun, care are deja o mai mare importanță pe fondul războiului din Ucraina. A șasea ediție a Arctic Challenge are loc în Finlanda, iar la antrenamente vor lua parte 150 de aeronave.

Exercițiul pregătește militarii pentru a face față celui mai dramatic scenariu: un război declanșat de un vecin puternic. Armatele Finlandei, Norvegiei și Suediei au participat la exercițiul în care forțele lor aeriene efectuează antrenamente de luptă cu diferite aeronave.

Martin Tesli, colonel și comandant, Airwing 132, Baza Aeriană Oerlandet: „Este foarte important anul acesta. Pentru că există o schimbare în Europa, avem un război. Noi, în țările nordice, trebuie să arătăm că rezistăm împreună și asta facem cu acest exercițiu."

Exercițiile se încheie pe 9 iunie. Un semn al importanței acestor manevre este posibila participare a portavionului american USS Gerald R Ford, cea mai mare navă de război construită vreodată. Aceasta se află în zonă și are la bord 4.500 de militari americani și 75 de avioane de luptă.

Finlanda a devenit marţi cel de-al 31-lea membru al Alianţei Nord-Atlantice, în urma unei ceremonii desfăşurate la sediul NATO în cadrul căreia a depus instrumentul de aderare, care a fost înaintat secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, reprezentantul statului gardian al tratatului fondator, transmite Agerpres.

În ceea ce privește Suedia, Stoltenberg a precizat că aderarea trebuie să aibă loc cât mai rapid.

Finlanda și Suedia au depus candidatura la NATO, împreună, la scurt timp de la declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina. Ungaria și Turcia nu au ratificat însă acordul privind aderarea Suediei. Regimul de la Ankara acuză guvernul de la Stockholm că nu a luat măsuri împotriva unor cetățeni de origine kurdă, pe care îi consideră ”teroriști”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE