Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Joe Biden, despre Starea Națiunii: Democrația americană este puternică

Statele Unite sunt într-o poziție mai bună decât orice țară din lume pentru a-și relansa economia, în ciuda efectelor războiului din Ucraina și a pandemiei de COVID-19, a asigurat președintele Joe Biden în discursului său despre Starea Națiunii.

Joe Biden a folosit discursul pentru a prezenta o analiză încurajatoare a stării națiunii, și a spus că, la doi ani de la atacul de la Capitoliu, democrația americană este încă puternică.

Joe Biden, președintele SUA: „Trebuie să respectăm statul de drept, să restabilim încrederea în instituțiile noastre democratice. Nu trebuie să permitem urii și extremismului, sub nicio formă, să aibă existe. Democrația nu trebuie să fie o problemă partizană. Este o problemă americană. La fiecare generație, americanii s-au confruntat cu un moment în care au fost chemați să ne protejeze democrația, să o apere, să o susțină.”

Biden face apel la bipartism

Președintele american a promis că banii din amplul pachet de măsuri pentru infrastructură vor merge către proiecte atât în zonele republicane ale țării, cât și în cele democrate. De altfel, Biden a profitat de o mare parte din discursul său despre Starea Uniunii pentru a face apel la bipartism.

Joe Biden, președintele SUA: „Ne-am coalizat și am adoptat o lege bipartizană privind infrastructura, cea mai mare investiție în infrastructură de la sistemul de autostrăzi interstatale al președintelui Eisenhower. Și am finanțat deja peste 20 000 de proiecte, inclusiv aeroporturi importante de la Boston la Atlanta și Portland. Proiecte care vor oferi locuri de muncă pentru mii de oameni.”

Biden reafirmă sprijinul pentru Ucraina

În primul său discurs în fața Congresului, de când republicanii au preluat controlul asupra Camerei Reprezentanților, Biden i-a îndemnat pe legislatori să-și rezolve divergențele. Cu toate acestea, atunci când a vorbit despre importanța sistemului de sănătate și protecție socială Medicare, unii opozanți l-au huiduit.

În privința politicii externe, Biden a salutat din nou curajul Ucrainei și a reafirmat sprijinul pentru țara aflată în război. De asemenea, acesta nu a ocolit situația tensionată dintre SUA și China, în special cu privire la cel mai recent incident legat de un balon chinezesc de spionaj. Acesta a spus că în cazul în care China amenință suveranitatea țări, Statele Unite vor acționa pentru a o proteja.

Președintele american și-a încheiat discursul cu un apel la republicani să colaboreze cu democrații, pentru a finaliza proiectele de reconstrucție a economiei și de unificare a țării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE