Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Joe Biden condamnă anexările ilegale: „Rusia nu poate șterge Ucraina de pe hartă”

Președintele american Joe Biden a declarat că a transmis un „mesaj clar” Rusiei că „nu poate șterge un stat suveran de pe hartă”. De asemenea, Adunarea Generală a ONU a condamnat tentativa Moscovei de a „anexa ilegal” patru regiuni ucrainene și a cerut Kremlinului să revină asupra deciziei, relatează The Guardian.

Joe Biden a acuzat Rusia să „distruge fundamentele păcii și securității internaționale”, prin încălcarea principiilor fundamentale ale Cartei ONU.

„Miza acestui conflict este clară pentru toți, iar lumea a reacționat printr-un mesaj clar - Rusia nu poate șterge de pe hartă un stat suveran. Rusia nu poate schimba granițe prin forță. Rusia nu poate lua teritoriul unei alte țări ca fiind al său”, a afirmat președintele Joe Biden, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că le este „recunoscător celor 143 de state care au susținut rezoluția istorică a Adunării Generale a Națiunilor Unite”.

„Întreaga lume și-a pus punctul de vedere - tentativa de anexare [a Rusiei] este inutilă și nu va fi niciodată recunoscută de națiunile libere”, a scris Zelenski, pe Twitter.

Potrivit The Guardian, 143 dintre cele 193 de țări membre ale Adunării Generale a ONU au votat miercuri o rezoluție prin care decizia Moscovei de a anexa patru regiuni ucrainene a fost declarată ilegală. De asemenea, a fost cerută izolarea Rusiei la nivel internațional.

Doar patru țări au luat partea Rusiei, votând împotriva rezoluției. Este vorba despre Siria, Nicaragua, Coreea de Nord și Belarus. Nu mai puțin de 35 de state s-au abținut, printre care China, partenerul strategic al Moscovei, alături de India, Africa de Sud și Pakistan. Restul nu au votat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE