Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jens Stoltenberg se aşteaptă ca aliaţii să-şi înnoiască angajamentul de a da apărării 2% din PIB, la summitul de la Vilnius

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, a afirmat joi că se aşteaptă ca aliaţii să-şi înnoiască angajamentul de a aloca pentru apărare 2% din Produsul Intern Brut (PIB), la summitul Alianţei Nord-Atlantice care va avea loc în iulie în capitala lituaniană Vilnius, relatează Reuters.

Membrii NATO trebuie să-şi "crească angajamentul", a subliniat Stoltenberg, într-o conferinţă de presă comună la Lisabona cu premierul portughez Antonio Costa.

Liderul NATO i-a îndemnat în mod repetat pe aliaţi să accelereze creşterea bugetului apărării, în condiţiile în care lumea a "devenit mai periculoasă" în urma invaziei ruse din Ucraina de anul trecut.

Şapte din cele 30 de ţări membre ale Alianţei au îndeplinit obiectivul actual de a aloca 2% din PIB apărării în 2022 - cu una mai puţin decât în 2021, înainte de războiul din Ucraina, potrivit estimărilor din raportul anual al secretarului general al NATO făcut public în martie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE