Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Italia: Lupta pentru majoritate în parlament. Alegerile generale vor avea loc duminică

Printre candidați principali la alegerile generale care vor avea loc duminică în Italia se numără unii mai cunoscuți și alții mai puțin cunoscuți. De la fostul premier, Silvio Berlusconi până la liderul opoziției de extremă dreapta - Giorgia Meloni, care ar putea deveni prima femeie premier din Italia. Cele mai recente sondaje dau drept câștigătoare o nouă coaliție de dreapta, condusă chiar de lidera partidului Frații Italiei.

Giorgia Meloni

De câteva săptămâni, Giorgia Meloni se află în topul preferințelor alegătorilor. Meloni, în vârstă de 45 de ani, ar putea deveni primul premier de extremă-dreapta al Italiei și prima femeie care deține acestă funcție.

În timpul campaniei electorale, Meloni a încercat să schimbe imaginea partidului său de extremă dreapta „Frații Italiei” și să se distanțeze de originile fasciste ale formațiunii. Și pare că a reușit, partidul ei s-a bucurat de o creștere fulgerătoare a popularității și a ajuns în sondaje la o intenție de vot în jur de 25%. Asta în ciuda criticilor, care spun că formațiunea nu s-ar fi debarasat de legăturile cu fascismul. În mesajele sale, Georgia Meloni susține că Uniunea Europeană este prea birocratică, cu o multitudine de reguli care încalcă suveranitatea Italiei.

Matteo Salvini și Silvio Berlusconi

Partidul Georgiei Meloni intenționează să guverneze într-o coaliție de dreapta alături de Liga Nordului a fostului viceprim-ministru Matteo Salvini și de Forza Italia, partidul lui Silvio Berlusconi.

Matteo Salvini și-a exprimat de mai multe ori în trecut admiraţia pentru preşedintele Vladimir Putin. A purtat chiar și un tricou cu chipul liderului de la Kremlin, dar acum condamnă invazia rușilor din Ucraina.

Și Berlusconi e prieten vechi cu Putin. După o carieră politică marcată de o condamnare pentru evaziune fiscală și acuzatii că a întreținut relații sexuale cu o minoră, el pare acum cel mai moderat dintre cei trei aliați. Chiar dacă electoratul formațiunii sale s-a redus considerabil în ultimii ani, sprijinul lui Berlusconi pentru Meloni și Salvini pare a fi esențial pentru a fi asigurată majoritatea parlamentară.

Enrico Letta

De celalată parte, Partidul Democrat, condus de Enrico Letta, este principalul contestatar al Georgiei Meloni. Letta a fost profesor și premier al Italiei, iar partidul său ar strânge, potrivit sondajelor, circa 20 la sută din voturi.

Giuseppe Conte

Mișcarea „Cinci Stele”, formațiunea condusă de Giuseppe Conte, fost prim-ministru al Italiei, rămâne la o intenție de vot de 14%.

Lorenzo Pregliasco, analist politic: „Ultimele sondaje publicate au arătat un avans clar pentru centru-dreapta, coaliția de dreapta, care include Frații Italiei, partidul de dreapta al doamnei Meloni, cel mai mare partid din țară. Apoi, al doilea bloc a fost coaliția de centru stânga la o distanță de 15 - 18 puncte în sondaje. Și apoi urmează Mișcarea Cinci Stele, cu aproximativ 13% din intențiile de vot. Date fiind aceste cifre, este foarte probabil ca în cele din urmă coaliția de dreapta să poată forma guvernul și să obțină o majoritate solidă atât în Cameră, cât și în Senat”.

Alegerile generale, declanșate de căderea guvernului Mario Draghi spre sfârșitul lunii iulie, vor avea loc duminică, pe 25 septembrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE