Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Italienii dezbat cum se gătesc corect pastele, pentru a face economie la gaze

Creșterea prețurilor din energie împarte italienii în două tabere când vine vorba de maniera în care gătesc pastele. Pentru a face economie, unii aleg să gătească pastele și opresc focul din momentul în care este atinsă temperatura de fierbere. În schimb, mulți bucătari italieni nu sunt de acord cu o astfel de practică. Proprietarii de restaurante caută acum alternative pentru a face economii.

Utilizarea chibzuită a resurselor

„Ei bine, da, pastele se pot găti de la sine, fără flacără. Dacă ajungeți la temperatura de fierbere de 100 de grade, puteți stinge flacăra și pastele vor continua să se gătească, dar se vor găti foarte prost,” a declarat Wasfi Mesieha, bucătar.

Cu cheltuieli tot mai mari, proprietarii de restaurante încearcă să utilizeze resursele cât mai chibzuit. Chiar și așa, atrag atenția că vor fi obligați să majoreze prețurile produselor din meniu.

„În primul rând, nu dau drumul aparatului de aer condiționat și sufăr de caldură, apoi am grijă ca de obicei să nu fac risipă și verific ca oamenii să închidă ușa frigiderului și să stinga luminile în baie, dar asta e cam tot ce pot face. Plăteam în jur de 350-400 de euro pe lună, ceea ce oricum nu este puțin. Poate vara plăteam 500 de euro din cauza aerului condiționat. (Anul acesta) doar în iulie am plătit 1.407 euro,” a explicat Marco Amezzoni, manager restaurant.

Principala asociație a producătorilor de paste din Italia estimează că cei care aleg să oprească flacăra când gătesc paste pot economisi până la 47% din gazul pe care îl consumă în mod normal pentru metoda tradițională de gătit. Însă doar unul din zece italieni ar recurge la o astfel de variantă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE