Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Italia a cartografiat 1.400 de monumente care onorează regimul fascist

Italia a cartografiat, pentru prima dată, peste 1.400 de monumente, indicatoare stradale și plăci care onorează fostul regim fascist al țării. Site-ul „Locurile fascismului” are drept scop documentarea simbolurilor dictaturii lui Benito Mussolini în întreaga țară.

Acesta a fost prezentat marți, după patru ani de cercetare de către Istituto Nazionale Parri, un institut de cercetare istorică cu sediul la Milano.

„Este un recensământ parțial ... Știm foarte bine că nu este complet, este foarte mult o lucrare în curs de desfășurare”, a declarat pentru Reuters administratorul site-ului, Igor Pizzirusso.

Italia, abordare diferită față de Germania

Institutul își propune să extindă lista monumentelor fasciste cu ajutorul unor contribuții publice, care vor fi apoi verificate de experți istorici. În timp ce Germania a eliminat sistematic orice urmă a regimului nazist al lui Adolf Hitler după cel de-al Doilea Război Mondial, Italia nu a adoptat aceeași abordare față de moștenirea lui Mussolini.

Un reper celebru al celor 21 de ani de dictatură este un obelisc de 36 de metri înălțime din Roma, pe care scrie cu litere uriașe „Mussolini Dux” („Mussolini lider”).

Noul prim-ministru al Italiei, Giorgia Meloni, a promis că „dreapta italiană a predat fascismul istoriei de zeci de ani”. Partidul ei de extremă dreapta Frații Italiei își trage rădăcinile din Mișcarea Socială Italiană post-fascistă (MSI).

Un nou ministru junior al infrastructurii a stârnit recent indignare în Italia după ce au apărut imagini cu el purtând o svastică pe braț în 2005. De asemenea, guvernul italian a confirmat că va îndepărta un portret al lui Mussolini „pentru a evita polemicile și manipulările”, după ce afișarea recentă a acestuia a provocat revoltă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE