Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Klaus Iohannis trasează obiectivele diplomaților României: aderarea la Schengen și ridicarea MCV

Președintele Klaus Iohannis a declaratm iarți, cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române, că este nevoie ca România să continue demersurile pentru atingerea obiectivelor majore la nivel european, în mod special aderarea la Schengen și finalizarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

Klaus Iohannis a subliniat că agresiunea ilegală şi neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei a creat turbulenţe în întregul sistem internaţional, care este nevoit să răspundă unei suprapuneri complicate de crize. România, în calitate de membru al comunităţii de valori europene şi euroatlantice, participă şi contribuie direct şi substanţial la adaptarea strategică impusă de această nouă realitate ostilă, a afirmat președintele României.

"Prin contribuţii solide, credibile şi vizibile la nivel regional, european şi internaţional, ne-am implicat şi continuăm să ne implicăm proactiv şi consecvent în acţiunile multidimensionale de reacţie faţă de agresiunea Rusiei la adresa ordinii globale bazate pe reguli, pe toate palierele: politic, diplomatic, securitar şi umanitar, prin mobilizarea exemplară la nivelul societăţii româneşti. În tot acest context, diplomaţiei române îi revine astăzi, mai mult ca oricând, un rol deosebit în evaluarea permanentă şi rapidă a noii realităţi geostrategice şi în avansarea de căi de acţiune adecvate la nivel internaţional", a afirmat Klaus Iohannis, conform Agerpres.

Klaus Iohannis: „Nu trebuie să neglijăm importanţa accentuată a asigurării resurselor tehnologice sau securizarea de noi lanţuri de aprovizionare”

Șeful statului a amintit că există riscuri multiple care trebuie gestionate, iar România a arătat că are capacitatea de a-şi apăra interesele.

"În perioada următoare trebuie să continuăm să facem asta la fel de profesionist - mă refer în primul rând la planul securitar, în sens larg, fie că vorbim despre cadrul de securitate al NATO şi la nivelul Uniunii Europene, fie despre cel legat de asigurarea securităţii energetice, prin accesul la resurse, investiţii şi preţuri accesibile pentru cetăţeni, sau despre planul securităţii alimentare. Nu trebuie să neglijăm importanţa accentuată a asigurării resurselor tehnologice sau securizarea de noi lanţuri de aprovizionare", a menționat Iohannis.

În acest context, președintele a explicat că politica externă a României are o serie de constante, iar unul dintre repere este reprezentat de rolul țării noastre în interiorul UE.

"Trebuie să rămânem consecvenţi în a promova accelerarea reformelor destinate creşterii convergenţei şi a coeziunii, susţinerea valorilor fundamentale ale Uniunii, implementarea priorităţilor în materie de schimbări climatice - devenite tot mai acute şi cu impact direct asupra vieţii noastre de zi cu zi -, digitalizare, inclusiv securitate cibernetică, şi rezilienţă. În perioada următoare este necesar să continuaţi activ demersurile de atingere a obiectivelor noastre majore la nivel european - cu accent pe aderarea României la Spaţiul Schengen şi finalizarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare", a precizat Iohannis.

România susține aderarea Republicii Moldova și a Ucrainei la UE

De asemenea, Klaus Iohannis a amintit despre decizia istorică a Uniunii Europene de a acorda statutul de candidat Republicii Moldova și Ucrainei, precum și a recunoaște perspectiva europeană a Georgiei, la reuniunea Consiliului European din iunie.

"Trebuie să continuăm să susţinem parcursul european al acestor state, pe toate palierele. În egală măsură, sprijinul nostru pentru procesul de extindere cu statele din Balcanii de Vest rămâne prioritar pe agendă", adaugă Iohannis.

În contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Klaus Iohannis a ținut să precizeze că unitatea transatlantică a fost impecabilă. Totodată, președintele României a salutat marcarea în acest an a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE