Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

INTERVIU. Muzica trupei Heartbreak Cinema trage un semnal de alarmă asupra abuzurilor

Heartbreak Cinema este mai mult decât o simplă trupă de rock electronic, este o forță creativă care îmbină o diversitate de stiluri și influențe alternative, metal și EDM. Fondată în 2018 de către Radu Bădilaș, trupa a căpătat un plus de profunzime și expresivitate în 2022, odată cu alăturarea solistei Maria Teodora.

Heartbreak Cinema nu se limitează doar la a crea muzică, ci își folosește expunerea artistica pentru a trage un semnal de alarmă în legătură cu tipurile de abuz. Trupa explorează și expune subiecte sensibile, provocând introspecție și empatie în rândul ascultătorilor.

Un cinema cu inima frântă

Înainte de colaborarea cu Maria Teodora, Radu Bădilaș își definise deja traseul artistic prin două EP-uri - "A Collection of Clouds" și "No More Fate and Destiny".

“Povestea a început ca o dorință de-ale mele de a intra și în natura muzicii, eu fiind mai întâi pasionat de film și fotografie. “Heartbrake” este un sentiment necesar și foarte bun pentru creație. Cele mai frumoase cântece și cele mai frumoase obiecte de artă vin din heartbrake. M-am gândit că poate exista un cinematograf unde te poți duce pentru a primi acest sentiment, care să te inspire. De aici și numele trupei. Inițial a fost un proiect solo, dar mai târziu mi-am dat seama că nu am o voce care să-mi spună ideile, așa că am cooptat-o pe Maria”, a spus Radu Bădilaș.

Odată cu alăturarea Mariei, nu s-a schimbat doar stilul muzical, ci și temele abordate în cântece. “Inițial, proiectul presupunea o muzică electronică, inspirată din albumele formației Depeche Mode, cu care am crescut. Când Maria s-a alăturat, trupa a început să abordeze stilul rock, metal, alternative, cu influențe EDM. S-a schimbat imaginea noastră și felul în care ne raportăm la public și la piesele noastre. Am devenit mult mai activi pe scenă și abordăm subiecte mult mai intense și nu ne cenzurăm deloc felul în care le exprimăm”, a mai precizat acesta.

“În ziua de azi, multă lume romantizează rock-ul sau viața de rockstar foarte mult. În ciuda publicității negative adusă acestui gen sau acestui lifestyle, în rock este vorba despre răzvrătire, despre a aborda subiecte interzise, tabu sau care sunt neacceptate în societate. Vreau să trag un semnal de alarmă, de aceea abordăm subiecte sensibile”, a continuat Maria Teodora.

Abuzul, o temă des întâlnită în piesele trupei

Una dintre piesele în care se trage un semnal de alarmă cu privire la abuzuri este piesa în colaborare cu Iris Danciu.

“Proiectul vine ca o răzvrătire a noastră și a lucrurilor prin care am trecut. Cred că despre asta ar trebui să fie rock-ul. Și nu cred că e vreo piesă care să nu aibă o rădăcină personală pentru unul dintre noi”, a spus Radu.

“Subiectul acesta, abuzul, e unul foarte sensibil și pentru mine, pentru că și eu m-am confruntat cu un tip de abuz. Vrem să responsabilizăm masele sociale, să le arătăm cu ce se poate confrunta o victimă. Din păcate, cel puțin în România, victimele sunt cenzurate din toate punctele de vedere. Noi am vrut să evităm cenzura.”, a completat Maria.

Astăzi, alături de Maria și Radu, urcă pe scenă și instrumentiștii George Moței, la chitară, și Vlad Casian, la tobe.

“Suntem genul de oameni care își fac dreptate prin muzică, prin versuri. Este singurul mod prin care putem să ne oferim singuri un fel de dreptate, pe care ne-o doream de la bun început”, a mai adăugat Maria.

Pentru mine, muzica este o persoană care mă ascultă constant la orice oră din zi sau din noapte.

-Maria Teodora

Muzica a devenit pasiune atât pentru Radu, cât și pentru Maria încă din copilărie: “Am crescut cu Depeche Mode, George Michael, Simply Red, cu artiști care mi-au marcat influențele muzicale până în ziua de astăzi. Pasiunea de a face muzică a venit un pic mai târziu, mai aproape de adolescență, deși în copilărie am făcut pian în particular, care a aprins o flacără în mine. Inițial, când am terminat liceul, am crezut că pasiunea mea este filmul. Am mers chiar la o facultate de film în Anglia. Odată ce am intrat în contact direct cu industria filmului, mi-am dat seama că, de fapt, nu mă pasionează. Nu era ceea ce simțeam că aș vrea să fac, nu mă simțeam împlinit. Tot timpul am cochetat cu partea de producție și de compoziție, mi-am luat inclusiv la cămin toate instrumentele, boxele, ca să am posibilitatea de a compune muzică, pe lângă studiile de film. Și mi-am dat seama că îmi face mai multă plăcere să ajung acasă și să compun muzică, decât să merg la facultate să studiez cinematografia. După ce m-am întors din Anglia, mi-am asumat mai mult pasiunea pe care o aveam dintotdeauna și abia atunci mi-am dat seama că asta îmi doresc cu adevărat”, a povestit Radu.

“În copilărie ascultam muzică la căști și dădeam volumul tare să nu aud nimic în jur. Acela a fost primul motiv pentru care m-am apucat de muzică. M-a ținut pe linia de plutire și a fost ca un părinte care, de fiecare dată când apăreau momente mai puțin plăcute, îmi punea mâinile la urechi și la ochi și mă proteja. Pentru mine, muzica este o persoană care mă ascultă constant la orice oră din zi sau din noapte, în care pot să am încredere, cu care pot să plâng, să râd, să fiu melancolică, pot să fiu în orice stare pentru că știu că n-am să fiu respinsă.

La 11 ani am început să studiez la Liceul de Arte. Inițial am fost repartizată la flaut, însă nu mi-a plăcut deloc instrumentul așa că mi-am dat diferențele și am intrat la pian. M-am trezit în ultimul moment că aveam foarte mult de recuperat și timpul era scurt, așa că am ales să studiez canto, unde aveam siguranță. Tot prin adolescență a început și la mine pasiunea pentru compus. Acum, studiez canto classic. În viitor, mi-ar plăcea să cochetăm puțin și cu rock opera”, a precizat Maria.

De curând, Heartbreak Cinema a lansat piesa «Nymphobia», cel mai dark single de până acum.

“Piesa prezintă seducția în cea mai violentă formă, unde pielea se dezbracă de erotic, dezvăluind suferință și furie. Tema principală este violul și felul în care sunt afectate și schimbate persoanele care trec printr-un astfel de abuz. Nu suntem singurii care au abordat recent această temă și ar fi bine să existe cât mai multe exemple”, a spus Radu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE