Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

INTERVIU. Mihai Tacoi (Umbra), de la inginerie aerospațială la muzică: "Am reușit să văd arta și frumusețea și în științele tehnice"

Înființată în 2015, Umbra aparține unui val de nume importante ale scenei alternative și indie rock din România. Sau, cum le place lor să spună: “cântă rock alternativ pentru oamenii mari cu suflet de copil”.

Mihai Tacoi, solistul trupei, a luat chitara în mână încă din copilărie. A studiat ingineria aerospațială, însă, mai târziu, s-a reîntors la muzică.

“În clasa a 10-a gusturile mele muzicale s-au schimbat, au mers într-o zonă care nu mai era reprezentată la radio. M-am decis să mă apuc de muzică și de chitară când s-a făcut schimbarea unui radio pe care îl ascultam. Gata, o să-mi cânt singur muzica și nu mai vreau să primesc alegerile altora. Așa că am luat de pe șifonierul bunicilor mei o chitară Reghin foarte veche despre care știu că a aparținut mătușii mele și a început o călătorie cu mers la lecții de chitară la Palatul Culturii din Ploiești - venit acasă - dezacordat chitara. Îmi amintesc că exersam o săptămână până la lecția viitoare cu chitara dezacordată. Atât de tare îmi doream să am muzica mea”, a spus Mihai Tacoi.

De-a lungul vremii, Mihai Tahoi a avut mai mulți profesori remarcabili de chitară care i-au insuflat dragostea pentru muzică: “Din păcate, dacă vrei să înveți de la zero, e foarte greu fără supervizarea unui profesor. Eu am avut norocul de a fi îndrumat către Cristi Gram, chitaristul de la Phoenix, care m-a învățat mai presus de toate disciplina și tehnica instrumentului chitară. Și ulterior am făcut lecții cu un profesor italian, Corrado Sgandurra, care este stabilit în România. A fost o perioadă foarte interesantă pentru că atunci am deschis taina acestui instrument pe care, după aceea, nu poți decât să o completezi singur după sufletul tău”, a mai spus solistul trupei.

De la inginerie aerospațială la muzică

Mihai Tacoi a studiat la Facultatea de Inginerie Aerospațială, iar mai târziu a urmat cursurile Universității de Muzică. Unde se întâlnește ingineria cu muzica, aflăm chiar de la acesta: “În primul rând la a-ți repara singur chitara. Cred că ajută la disciplină, mai ales că specializarea pe care o făcusem, aceea de Inginerie Aerospațială, necesită o responsabilitate egală cu cea a doctorilor. Am reușit să văd o frumusețe și o artă și în ideea de tehnic și în ideea de știință, în momentul în care a trebuit să facem o cutie de viteze. Roțile dințate au ceva artistic.”

Emoțiile scenei nu l-au părăsit niciodată: „sunt niște emoții care mă fac să mă simt energizat, mai degrabă, în ultimii ani. La începutul carierei, eu fiind un copil foarte emotiv și sensibil, le-am lăsat să mă cucerească și nu a fost cel mai bun lucru. Dar dacă este să recomand ceva celor care urcă pe scenă este să învețe să managerieze emoțiile pe care le au, pentru că toate aceste emoții se simt în plan fizic și sănătatea, mai ales într-o industrie ca cea muzicală, contează foarte mult.”

Pentru cele două albume ale trupei “Noi, restul” și “Incredibilul accident de a fi cuminte”, muzica și versurile au fost scrise de Mihai Tacoi, iar pentru cel de-al treilea album care este în pregătire cu Dan Georgescu de la Byron, versurile îi aparțin în continuare artistului, însă când vine vorba de compoziția muzicală, aceasta este realizată în colaborare cu membrii trupei.   

 Muzică pe versurile lui Caragiale

„De ce”, una dintre piesele Umbra, a fost compusă pe versurile lui Ion Luca Caragiale: “Îmi place poezia, sunt un consumator de poezie pe cât posibil, printre autorii mei preferați fiind Marin Sorescu. Într-o zi, căutând versuri ale lui Marin Sorescu, am dat peste versurile lui Caragiale, care m-au impresionat, mai ales versul: “De ce? Că ştiu: părere/E tot pân' la mormânt!”

După albumul “Noi, restul”, din 2017, doi ani mai târziu Umbra a lansat “Incredibilul accident de a fi cuminte”. Numele celui din urmă album a fost ales subconștient, spune artistul: “Sunt mare fan Gabriel García Márquez și titlurile lui m-au inspirat. Îl citeam în perioada aceea și am creat un concept așa cum el a făcut cu “Incredibila si trista poveste a candidei Erendira si a bunicii sale fara suflet”. Din inspirație în inspirație am făcut acest puzzle. Și îmi place cum sună. Fiecare va da un sens personal ideii.”

Tot pe acest album se regăsește și o colaborare cu Ana Coman pentru piesa “Căzuți din Lună”. Mihai Tacoi își dorește să colaboreze și cu alți artiști. Iar una dintre vocile alături de care și-ar dori să cânte este... Monica Anghel.

Mihai Tacoi cântă și alături de Marcian Petrescu, unul dintre cei mai admirați cântăreți la muzicuță și un nume de referință al blues-ul românesc: “Cântăm împreună de opt sau nouă ani. Ne-am cunoscut în momentul în care eu cântam în trupa Blue Spirit a lui Mike Godoroja, care îl mai invita din când în când pe Marcian pentru momentele sale și pentru sunetul special al muzicuței. Așa ne-am cunoscut. Când am ieșit din formația lui Mike, am primit un telefon de la Marcian și de atunci suntem împreună muzical.”

Locație: LOKAL

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE