Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

INTERVIU. Lucia, în colaborare cu Tricky pentru “Reincarnated”

Lucia a debutat în 2012 cu un remake după piesa Silence a trupei The MOOoD, acesta aducându-i aproape 29 de milioane de vizualizări pe YouTube și fani în toată lumea.

Până acum a lansat două albume: Silence (2015) și Samsara (2018), iar în 2021 a lansat EP-ul IMMERSIA.

Anul acesta a început colaborarea și cu rapperul și producătorul de origine britanică Tricky. Vocea Luciei poate fi auzită pe noul său album, Maxinquaye 'Reincarnated'.

Lucia asculta The MOOod încă din perioada liceului, când a descoperit muzica alternativă din România, deși a studiat muzica încă din copilărie: “Am fost la cor, am luat lecții de chitară, mergeam la cercul de chitară de la Palatul Copiilor unde cântam melodiile Cenacului Flacăra. M-am înconjurat de muzică de când eram mică, însă debutul meu a fost reprezentat de piesa Silence, în 2012, când aveam 17 ani. Îmi place să cred că interpretarea mea a adus ceva special piesei, că am făcut-o a mea. Am trecut-o prin mine și cred că oamenii au simțit asta. Au simțit că e un lucru pe care l-am avut foarte aproape de suflet”, a spus Lucia.

Deși pasionată de muzică, Lucia a ales să studieze psihologia, care astăzi îi vine în ajutor: “Mă ajută să înțeleg de ce scriu ceea ce scriu și să mă gândesc cum îi poate ajuta pe cei care ascultă muzica mea. Anul acesta am scris încontinuu, iar în ultima perioadă am avut nevoie de o pauză. M-am regăsit în vorbele lui Lauryn Hill. La un moment dat a povestit că, după lansarea primului ei album, petrecea prea mult timp în studio, în turneu, era dintr-un concert în altul și nu a mai avut despre ce să scrie, pentru că încetase să-și mai trăiască viața.”

Pianul, instrumentul de suflet al Luciei

Lucia a învățat să cânte la pian urmărind tutoriale pe YouTube, iar astăzi se identifică întru totul cu instrumentul: “La filmarea clipului pentru Silence s-a înregistrat și piesa. Atunci, pentru că nu știam să folosesc pedala pianului, am pus o cărămidă care să o țină. Drept urmare, în piesa Silence există un vuiet constant pe fundal. Am fost întrebată la un moment dat dacă este un sintetizator pe fundal, dar nu este. Există un vuiet pentru că pedala stătea tot timpul apăsată.”

Lucia nu s-a împrietenit cu emoțiile scenei, iar acesta este și motivul pentru care a absentat în ultima vreme de pe scena: “Poate sunt făcută să fiu recording artist, să nu fiu performing artist, să rămân în studio. Când sunt singură, când nu lucrez cu alți oameni, este cel mai relaxant lucru din lume. Poate n-am găsit eu încă formula potrivită, poate n-am găsit încă set-up-ul de live potrivit.”

În colaborare cu rapperul Tricky

Anul acesta Lucia a lansat două piese în colaborare cu Silent Strike, “Habar n-ai tu” și “So cold”, și tot anul acesta a început colaborarea cu rapperul și producătorul britanic Tricky: “Silent Strike m-a sunat să mă întrebe dacă vreau să scriu pentru câteva demo-uri care vor fi trimise la un label din Berlin, la Tricky. El s-a ocupat de absolut tot ce înseamnă producție, iar eu m-am ocupat de liniile de voce și versuri. Una dintre piesele pe care le-am lansat îl conține și pe Tricky.”

Tricky a lansat anul acesta albumul Maxinquaye 'Reincarnated', care conține piese remixate sau remasterizate ale albumului său de debut, Maxinquaye, însă și piese “reîncarnate”. Vocea Luciei poate fi auzită pe două dintre piesele “reîncarnate.”

Piesa “Habar n-ai tu”, compusă în 1938 de Ion Vasilescu și Eugen Mirea, a fost cântată de Maria Tănase, Mia Braia, Mihaela Mihai, iar astăzi este cântată și de Lucia: “Mereu am fost atrasă de tristețea grea din piesă și, în general, de genul ăsta de romanțe. Am empatizat mereu cu durerea asta. Mi se pare că și în durere există o frumusețe aparte.”

Lucia a colaborat și împreună cu Oigăn pentru piesa “Limba și literatura română” și cu Byron pentru piesa “Continuum”: “Ei fac parte din familia mea extinsă. Și în cazul colaborării cu Byron, și în cazul colaborării cu Oigăn, piesele au fost compuse de ei, eu nu am luat parte la procesul de compoziție. Acestea au fost primele două piese pe care le-am cântat în limba română.”

În playlistul Luciei se regăsesc artiști cunoscuți: James Blake, Radiohead, dar și artiști din România precum: Mădălina Pavăl, Dimitri's Bats, Nikita Dembinski, HVNDS.

Întrebată care este îndrumarea pe care i-ar putea-o oferi unui tânăr sau unei tinere care își dorește să pătrundă în industria muzicală, Lucia a răspuns: “Când am debutat, nu știam ce înseamnă business-ul, ce înseamnă să fii parte din industria muzicală. I-aș sfătui pe tineri să se educe, să se agațe de toate oportunitățile de formare. Women in Music Romania, inițiativa dedicată promovării și sprijinirii femeilor din industria muzicală din România, și Mastering the Music Business, prima și cea mai mare conferință internațională de music business din România, sunt doar două dintre programele de formare pe care le recomand.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE