Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Inteligența artificială vine la cinema. Regizor: „Ne poate ajuta, dar să ne lase în pace să greșim”

Viitorul cinematografiei ar putea fi strâns legat de felul în care evoluează inteligența artificială. Faimosul sitcom „Seinfeld” are deja o continuare produsă exclusiv cu ajutorul AI, însă până ca tehnologia să ne livreze filme, ea este deja folosită în mai multe etape de post-producție.

George intră în apartament. Jerry se află lângă frigider și, după ce George se așază pe scaun, cei doi discută despre vremea din New York.

Dacă scenariul vă sună cunoscut, acest lucru se întâmplă pentru că în acest fel încep multe dintre episoadele faimosului sitcom „Seinfeld”. Dar, începând de acum câteva zile, aceste lucruri pot fi văzute și în „Nothing, forever”, un produs al inteligenței artificiale care, spun producătorii, va rula la infinit pe un canal de Twitch.

Grafica pare mai degrabă cea a unui joc video din anul 2000, iar acțiunea nu are prea multă logică. Însă fanii Seinfeld și cei ai tehnologiei sunt impresionați de faptul că inteligența artificială poate să livreze un astfel de produs pentru care intervenția umană este minimă, doar în privința unor probleme de moderare a „dialogurilor” dintre personaje.

Inteligența artificială, deja pe platourile de filmare

În timp ce pentru producții realizate exclusiv cu ajutorul inteligenței artificiale pare că mai trebuie să așteptăm, pe platourile de filmare deja există filme în care AI-ul își aduce contribuția.

Scott Man este regizor de film și a lucrat de-a lungul timpului alături de nume mari de la Hollywood, precum Robert De Niro sau Bruce Willis. Mann este de asemenea co-CEO al Flawless, companie care a lansat TrueSync, un soft care reușește să șlefuiască până aproape de perfecțiune procesul de dublare al filmelor, astfel încât diferența dintre limba vorbită de către actor și cea din dublaj să nu fie sesizabilă.

„Fac scripturi alături de actori, le edităm, le ajustăm și avem grijă cu fiecare cuvânt sau nuanță. Iar apoi vedem acest lucru distrus și caricaturizat”, spune Scott Mann, citat de publicația tech.eu.

Tot inteligența artificială l-a salvat pe Scott Mann de cheltuieli semnificative în procesul de post-producție al filmului Fall.

După ce acesta a fost realizat, studioul care a produs pelicula și-a dorit să îl distribuie și în format PG-13. Doar că în film existau foarte multe momente cu limbaj licențios, iar eliminarea lor ar fi însemnat reluarea filmărilor pentru anumite secvențe. Aici a intervenit inteligența artificială, care a reușit să acopere perfecte cuvintele nepotrivite pentru minori.

Îngrijorări în industrie

Totuși, în industrie existe multe întrebări și temeri în privința viitorului cinematografiei alături de inteligența artificială. Multe posturi ar putea să dispară, în special cele tehnice. De asemenea, este posibil ca publicul să fie asaltat de producții cinematografice din moment ce realizarea lor ar putea fi semnificativ mai rapidă și mai puțin costisitoare.

Regizorul român Mihai Dragolea este îngrijorat de faptul că implicarea inteligenței artificiale în această artă ar putea scădea calitatea filmelor pe care le vom vedea în viitor. Creativitatea este în pericol, a explicat el la Euronews, în emisiunea Bună dimineața, România.

„Dacă ai de colorizat ceva, poți lucra cu un astfel de soft, poate ajuta. Ar putea să facă studii de piață și asta fac mult americanii ca să cunoască piețele. Când scrii un script de 90 de pagini și scrii un fir narativ despre care poate uiți pentru că ești om și e normal, inteligența artificială ar putea să vină să analizeze și să îți spună să te întorci, să modifci sau să ștergi. Așadar ne poate ajuta, dar să ne lase în pace să greșim și să fim creativi”, spune el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE