Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Inflația atinge noi recorduri negative. Specialiștii spun că e nevoie de timp pentru atenuarea creșterii prețurilor

Inflaţia a înregistrat niveluri negative pe care multe dintre țările dezvoltate nu le-au mai înregistrat încă din anii '70 şi '80 ai mileniului trecut. 

Specialiștii care au participat la Conferinţa BCE din Portugalia au atras atenția că va fi nevoie de timp până se va atenua creşterea preţurilor, arată o analiză AFP.

Banca Centrală Europeană (BCE), care a fost deschisă până în anii 2000, s-a confruntat cu o explozie a inflaţiei, care a fost fără precedent.

„Actualele niveluri ale preţurilor la alimente şi bunuri industriale nu au mai fost înregistrate de la mijlocul anilor ’80”, a declarat preşedintele BCE, Christine Lagarde, la conferinţa care a avut loc în 29 iunie.

Creşterea inflaţiei, care în iunie atinsese 8,6% în zona euro, era la finalul "unei secvenţe care se întâmplă într-o lume haotică", a declarat pentru AFP Richard Baldwin, profesor de economie la Institutul Universitar din Geneva.

Mesajul transmis de băncile centrale este unul dintre cele mai puternice instrumente ale lor pentru calmarea pieţelor şi ţinerea sub control a preţurilor.

Dar actuala misiune "a devenit destul de dificilă în contextul cifrelor privind inflaţia ridicată" şi "oamenii simt zilnic inflaţia ridicată, când cumpără alimente sau merg la benzinării", a declarat, pentru AFP, Isabel Schnabel, membru al Consiliului guvernatorilor BCE.



ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE