Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

India ar putea fi redenumită Bharat. Ce state și orașe și-au mai schimbat numele de-a lungul timpului

India este unul dintre statele lumii care intenționează să își schimbe oficial numele în Bharat. Acesta din urmă este un termen sanscrit care se găsește în scripturile de acum aproximativ 2.000 de ani. De altfel, India este adesea numită Bharat și uneori Hindustan de către oficialii indieni. Totuși, inițiativa care îi aparține premierului indian Narendra Modi și partidului său naționalist a stârnit deja numeroase controverse interne. Guvernul condus de Modi a redenumit deja mai multe orașe care aveau legături cu perioada colonială. În trecut, indienii au mai operat astfel de modificări, schimbând de pildă denumirea orașului Calcutta în Kolkata.

De altfel India nu este nici pe departe primul stat care dorește să își schimbe numele. De-a lungul timpului mai multe state au făcut lucrul acesta. Totodată, mai multe orașe și-au schimbat și ele numele.

Turcia devine Türkiye

În 2022, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a informat Organizația Națiunilor Unite că țara sa ar trebui să se numească de acum înainte "Türkiye" în toate limbile.

"Cuvântul «Türkiye» reprezintă și exprimă în cel mai bun mod cultura, civilizația și valorile națiunii turce", a declarat președintele. Turcia a fost numele oficial al țării din 1923, atunci când și-a declarat independența.

Republica Cehă devine Cehia

Deși Republica Cehă este încă un nume oficial pentru această națiune central-europeană, guvernul preferă denumirea mai simplă de Cehia.

Autoritățile spun că astfel este mai ușor ca națiunea să fie recunoscută în cadrul evenimentelor internaționale, cum ar fi competițiile sportive, și în campaniile de marketing turistic.

"Folosesc cuvântul Cehia pentru că sună mai frumos și este mai scurt decât Republica Cehă", a declarat președintele Miloš Zeman în 2019, potrivit euronews.com.

Olanda devine Țările de Jos

În ianuarie 2020, Olanda a devenit Țările de Jos, ca parte a unei campanii de rebranding. Guvernul a declarat că acest nume reprezintă mai bine țara.

Macedonia devine Macedonia de Nord

În 2019, Republica Macedonia a devenit oficial Republica Macedonia de Nord. Schimbarea numelui a avut loc în timpul disputelor politice cu Grecia și a fost folosită pentru a distinge țara de regiunea grecească Macedonia.

Birmania a devenit Myanmar

Timp de mai multe generații, țara s-a numit Birmania, după numele grupului etnic majoritar - birman. Dar în 1989, la un an după ce junta de guvernământ a reprimat cu brutalitate o revoltă pașnică, liderii militari i-au schimbat brusc numele în Myanmar. De atunci acest nume a rămas.

Nur-Sultan a devenit Astana

Nu doar statele și-au schimbat numele de-a lungul timpului, ci și orașele. În 2019 capitala Kazahstanului și-a schimbat denumirea din Astana, în Nur-Sultan, în cinstea președintelui Nursultan Nazarbaiev. Dar în 2022, noul președinte, Kassim-Jomart Tokaiev a cerut revenirea a vechea denumire. Astfel că în prezent capitala țării este Astana.

Bombay a devenit Mumbai

Cel mai populat oraș din India se numea în trecut Bombay. Asta până în 1995, când numele a fost schimbat oficial în Mumbai. Numele actual provine de la "Mumba", o zeiță protectoare numită "Mumbadevi". Orașul a fost redenumit în noiembrie 1995 de către guvern, cu argumentele că "Bombay" era o corupere în engleză a lui "Mumbai".

De la Stalinabad, la Dușanbe

Dușanbe este cel mai mare oraș din Tadjikistan. În tadjică, limba oficială a Tadjikistanului, "Dușanbe" înseamnă luni. A fost cunoscut sub numele de Diușambe până la 16 octombrie 1929, când a fost redenumit Stalinabad, în onoarea lui Iosif Stalin. La 10 noiembrie 1961, orașul a fost redenumit din nou în Dușanbe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE