Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

India, acuzată c-ar fi asasinat un lider sikh în Canada. Justin Trudeau: ”Este o încălcare inacceptabilă a suveranității noastre”

Premierul canadian Justin Trudeau a declarat că există ”dovezi credibile” potrivit cărora India este responsabilă pentru presupusa asasinare a lui Hardeep Singh Nijjar, un important lider separatist sikh din Canada. De cealaltă parte, autoritățile de la New Delhi au catalogat acuzațiile drept ”absurde”, relatează The Guardian.

Justin Trudeau a afirmat luni, în fața Camerei Comunelor din Canada, că instituțiile responsabile cu securitatea națională au investigat în ultimele săptămâni acuzațiile potrivit cărora India ar fi implicată într-un asasinat ”sponsorizat de stat”.

”Orice implicare a unui Guvern străin în uciderea unui cetățean canadian pe teritoriul Canadei este o încălcare a suveranității noastre. Canada este o țară în care este respectat statul de drept, iar protejarea cetățenilor noștri pentru a ne apăra suveranitatea este fundamentală”, a declarat premierul canadian, conform sursei citate.

Premierul canadian a cerut ”să fie luate toate măsurile pentru ca autorii acestei crime să fie trași la răspundere."

Trudeau a precizat că presupusa crimă contravine ”regulilor fundamentale după care se ghidează societățile libere, deschise și democratice”.

Ministrul canadian de Externe, Mélanie Joly, a declarat că Canada a expulzat un ”diplomat indian de rang înalt” și ”se așteaptă ca India să colaboreze pe deplin cu noi și, în cele din urmă, să ajungă la fondul problemei”.

De cealaltă parte, ministerul indian de Externe a afirmat că ”respinge” afirmațiile făcute de Trudeau și de ministrul său de Externe, adăugând că acuzațiile privind implicarea Indiei în orice act de violență în Canada sunt ”absurde”.

"Suntem un sistem politic democratic cu un angajament puternic față de statul de drept", se arată în declarație.

De asemenea, oficialul indian a anunțat că va expulza, la rândul său, un diplomat canadian, ca urmare a declarațiilor lui Trudeau.

Acuzațiile premierului canadian ar putea genera tensiuni între Ottawa și New Delhi. Trudeau a menționat că a abordat subiectul "în termeni clari" cu premierul indian Narendra Modi, atunci când s-au întâlnit la New Delhi săptămâna trecută, cu ocazia summitului G20.

În iunie, Hardeep Singh Nijjar a fost împușcat mortal în fața lăcașului de cult Guru Nanak Sikh Gurdwara din orașul Surrey din Columbia Britanică. Liderul sikh era unul dintre principalii susținători ai creării unui stat sikh, numit Khalistan, în regiunea indiană Punjab.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE