Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Incident aviatic periculos. Polonia confirmă interceptarea de către Rusia deasupra Mării Negre a aeronavei sale, aflată în misiune

Incident aviatic periculos în apropiere de spațiul aerian al României. Un avion rusesc de vânătoare a efectuat manevre agresive, după ce a fost interceptat de o aeronavă a Poliției de frontieră poloneze.

07/05/2023 , 11:44

Polonia confirmă interceptarea de către Rusia deasupra Mării Negre a aeronavei sale, aflată în misiune

Sâmbătă seara, România, care a fost prima ţară care a anunţat incidentul, a acuzat "un comportament agresiv total inacceptabil" al Moscovei, potrivit Agerpres.

Potrivit poliţiştilor de frontieră polonezi, avionul rus "a intrat fără niciun contact radio în zona de operaţiuni desemnată de România", a efectuat "manevre agresive şi periculoase, apropiindu-se de trei ori de avionul poliţiei de frontieră poloneze fără (respectarea) distanţei de siguranţă necesare".

Drept urmare, aeronava "a experimentat turbulenţe semnificative", iar echipajul, format din cinci oficiali, între care doi piloţi, "a pierdut controlul aeronavei şi a pierdut altitudine".

Poliţiştii de frontieră polonezi au declarat că avionul de vânătoare rus a zburat "chiar prin faţa aeronavei" poloneze, intersectând traiectoria acestuia la o distanţă estimată la "aproximativ 5 metri".

Incidentele în care sunt implicate avioane ruse şi aeronave ale ţărilor NATO s-au înmulţit în ultimii ani, chiar înainte de declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, în februarie 2022. Astfel de incidente au avut loc adesea în Marea Baltică, dar şi în Marea Neagră şi în alte părţi.

Sursa citată a menţionat că două avioane de luptă române şi două spaniole au fost pregătite să intervină, dar decolarea acestora nu a fost necesară, aeronava poloneză reuşind să aterizeze în siguranţă pe aeroportul Mihail Kogălniceanu.

Știrea inițială

Manevrele periculoase executate repetat de avionul rusesc au provocat turbulențe aeronavei poloneze. Două avioane ale Forțelor Aeriene Române și două ale Forțelor Aeriene Spaniole au fost alertate și erau pregătite să intervină în orice moment. Echipajul din Polonia a reușit redresarea avionului, care a aterizat în siguranță pe aeroportul Mihail Kogălniceanu. Ministerul Apărării din România a calificat drept inacceptabilă conduita avionului de luptă rusesc și această abordare provocatoare. Aeronava poloneză era neînarmată și derula o misiune Frontex de monitorizare a riscului migrator în Marea Negră.

”Echipajul din Polonia a acționat cu calm și profesionalism în situația creată în mod iresponsabil de către pilotul rus, reușind să redreseze avionul după pierderea inițială de altitudine, cauzată de manevrele aeronavei, reușind să aterizeze în siguranță pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu. Niciun membru al echipajului aflat la bordul aeronavei poloneze nu a fost rănit în urma acestui incident.

Autoritățile române se află în contact cu Frontex și cu autoritățile poloneze pentru clarificarea tuturor circumstanțelor producerii acestui incident. Conduita agresivă a aeronavei militare aparținând Federației Ruse, manifestată împotriva unei aeronave neînarmate, care derula o misiune Frontex menită să monitorizeze riscul migrator în bazinul Mării Negre este complet inaccetabilă,” a spus Constantin Spînu, director de comunicare al MApN.  

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE