Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Începe Grand Chess Tour 2022, în România. Garry Kasparov va fi prezent la turneu

Astăzi începe circuitului internaţional Grand Chess Tour 2022, în România. Garry Kasparov, fost campion mondial la șah și fondatorul turneului, va fi și el prezent, potrivit Agerpres.

Garry Kasparov scrie des pe contul oficial de Twitter despre războiul din Ucraina. Acesta a scris ”Ucraina TREBUIE să câștige. Am făcut «așezări negociate» cu sufletele noastre de prea mult timp, iar Ucraina plătește acea datorie în sânge.”

Turneul mondial aliniază anual cei mai buni jucători de şah ai lumii, iar din 2019 este prezent şi în România.

Prima etapă se va desfășura la Bucureşti în perioada 4-15 mai.

Cine joacă?

Pentru ediţia 2022, în toate cele cinci etape ale circuitului au fost invitaţi să joace nouă şahişti.

Trei dintre ei s-au calificat, plasându-se pe primele trei locuri la ediţia din 2021. Ceilalţi şase sunt aleşi în funcţie de clasamentul FIDE, USR, dar şi luând în calcul spiritul de fair-play. Vor fi acordate şi trei wildcards pentru etapele de şah rapid and blitz.

Cei mai buni doi şahişti ai României, Bogdan-Daniel Deac (numărul 59 mondial) şi Constantin Lupulescu (151), au primit wildcard-uri pentru primele etape ale circuitului internaţional Grand Chess Tour 2022.

Astfel, Deac va evolua în etapa de la Bucureşti, iar Lupulescu în cea de la Varşovia, care se desfășoară în perioada 18-24 mai.

La turneul de la Bucureşti vor mai evolua Alireza Firouzja (Franţa), Levon Aronian (SUA), Fabiano Caruana (SUA), Wesley So (SUA), Şahriar Mamediarov (Azerbaidjan), Ian Nepomniaşci (sub drapel neutru - FIDE), Richard Rapport (Ungaria), Maxime Vachier-Lagrave (Franţa) şi Leinier Dominguez (SUA).

Pentru turneul din Polonia au primit invitaţii şi ucrainenii Kiril Şevcenko şi Anton Korobov, polonezii Jan-Krzysztof Duda şi Radoslaw Wojtaszek, precum şi indianul Viswanathan Anand, fost campion mondial.

Celelalte etape se desfășoară în Croația, 19-25 iulie, Saint Louis, 24-31 august și Missouri, 31 august-13 septembrie.

Câți bani se pot câștiga?

Valoarea totală a premiilor acordate a crescut anul acesta la 1,4 milioane de dolari - etapele de şah clasic beneficiind de premii de 350.000 de dolari, iar cele de şah rapid and blitz, de premii de 175.000 de dolari.

Etapa din România va fi de şah clasic - şahiştii vor juca în sistem turneu, fiecare cu fiecare, iar câştigătorul va fi decis în urma punctajului acumulat. Premiile etapei de la Bucureşti se ridică la suma de 350.000 de dolari.

Cu importanţă strategică în stabilirea celui mai bun şahist al lumii, circuitul va avea cinci etape. Prima etapă începe astăzi, în România, iar ultima etapă se va desfășura în Missouri, Statele Unite ale Americii, între 31 august și 13 septembrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE