Incendiu de vegetație în Turcia: Flăcările au ucis zece dintre pompierii și salvatorii aflați la fața locului

Cel puțin zece pompieri și salvatori au murit, iar alți 14 au fost răniți miercuri în timp ce încercau să stingă un incendiu de pădure în nord-vestul Turciei, a anunțat ministrul turc al silviculturii, scrie Euronews.com.

Incendiul a izbucnit într-o zonă împădurită din provincia Eskisehir. Ministrul Ibrahim Yumakli a declarat că cinci dintre victime erau angajați ai direcției silvice, iar ceilalți cinci făceau parte din organizația de salvare AKUT.

Aceste decese ridică bilanțul incendiilor de vegetație din Turcia, în 2024, la 13 morți, în contextul în care focarele alimentate de vânturi puternice, temperaturi extreme și secetă continuă să se extindă.

Yumakli a precizat că o schimbare bruscă a direcției vântului a făcut ca flăcările să cuprindă grupul de intervenție. Cauza exactă a incendiului nu a fost încă stabilită.

„Începând de mâine, ne așteptăm la temperaturi extreme și vânturi foarte puternice. Fac un nou apel către toți cei 86 de milioane de cetățeni să fie vigilenți și să manifeste prudență sporită”, a declarat ministrul.

Președintele Recep Tayyip Erdogan a transmis că victimele „au luptat pentru a ne proteja pădurile cu prețul vieții lor”.

Ministrul turc al justiției a anunțat că doi procurori au fost desemnați să investigheze tragedia.

Turcia se confruntă cu incendii de vegetație încă din 26 iunie. La începutul lunii, un bărbat în vârstă și doi angajați ai direcției silvice au murit într-un incendiu din apropierea orașului Odemis, în provincia Izmir.

Autoritățile au anunțat că, miercuri, șapte incendii erau încă active în întreaga țară.

Turcia se confruntă frecvent cu incendii forestiere în timpul verii, pe fondul temperaturilor ridicate. Regiunile cele mai afectate sunt Anatolia Centrală, zona Egeei și cea a Mediteranei, unde incendiile amenință atât viața umană, cât și biodiversitatea. În 2021, cele mai mari incendii de pădure din istoria țării au distrus sute de mii de hectare.

Experții avertizează că, din cauza schimbărilor climatice, aceste incendii devin tot mai frecvente și mai devastatoare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE