Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Încă o zi tensionată pentru pasagerii Blue Air. Oamenii așteaptă la ghișeul TAROM, deși ar fi nevoie de aproape toata flota disponibilă pentru a prelua pasagerii

Încă o zi tensionată pentru pasagerii Blue Air. La Aeroportul Henri Coandă au fost anulate mai multe zboruri în primele ore ale dimineții, iar pe parcursul zilei vor urma alte zeci, situație fără precedent în aviația românească.

În intervalul orar 5.30 și 8 dimineața au fost anulate mai mult de 10 zboruri Blue Air. Vorbim despre destinații foarte des frecventate, insule din Grecia și patru orașe din Spania: Madrid, Barcelona, Valencia, chiar și Alicante. Este vorba despre curse cu aproape 180 de pasageri. Mulți dintre români voiau să se întoarcă la muncă.

La ghișeul Blue Air sunt oameni care cer informații și singura informatie care li s-a dat a fost că începând de luni li se vor reprograma zborurile. Ghișeul din Otopeni este complet închis.

La ghișeul de la TAROM sunt oameni care așteaptă informații și încearcă să afle cum pot fi îmbarcați în aeronavele TAROM.

Guvernul trimite aeronave TAROM pentru românii blocaţi în străinătate după oprirea zborurilor Blue Air

Premierul Nicolae Ciucă a discutat, marţi seara, cu miniştrii de resort şi autorităţile implicate în gestionarea situaţiei cetăţenilor români afectaţi de oprirea zborurilor Blue Air.

La finalul şedinţei, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunţat măsurile luate de Executiv pentru rezolvarea acestei crize.

„Premierul a dispus ca prioritară să fie aducerea în ţară a cetăţenilor aflaţi pe aeroporturile din afara graniţelor. În acest sens, românii îşi pot anunţa prezenţa şi pot solicita sprijin la secţiile consulare de la ambasadele noastre din ţările respective. Totodată, pot să vă anunţ că, în această seară, a fost activat un număr unic al call-center-ului gestionat de Ministerul Afacerilor Externe. Acest număr unic va fi publicat şi pe pagina Guvernului şi a MAE. Este numărul de telefon la care cetăţenii români aflaţi pe aeroporturi din afara ţării îşi pot semnala prezenţa şi pot solicita asistenţă consulară şi să solicite sprijin pentru a ajunge acasă. Numărul de telefon care le este pus la dispoziţie este 0040751084537. Este număr unic gestionat de MAE. După ce vor fi centralizate datele cetăţenilor români care sunt afectaţi de suspendarea zborurilor Blue Air, aeronavele TAROM vor fi pregătite să efectueze zborurile necesare pentru ca românii de peste graniţă să ajungă acasă în siguranţă", a spus Dan Cărbunaru.

Blue Air are peste 20 de aeronave Boeing 737, iar multe dintre ele pot transporta aproape 200 de persoane.

Doar miercuri sunt anulate 30 de curse care urmau sa plece de pe Otopeni, adică alte 30 de curse care urmau să se întoarcă din Europa către Otopeni, plus celelalte zboruri, pe care Blue Air le mai are între diferite orașe din Europa, aproximativ 80 de zboruri.

TAROM ar avea nevoie de aproape toata flota la dispoziție pentru a prelua pasagerii

Pentru a putea prelua aceasta capacitate de pasageri TAROM ar avea nevoie de aproape toata flota la dispoziție, în condițiile în care flota actuală este de aproximativ 25 de aeronave, multe dintre ele fiind în revizie tehnică, iar celelalte sunt folosite full capacity. Practic, nicio aeronava nu rămânea în condiții normale la sol miercuri. Pentru ca toți pasagerii Blue Air să poată fi aduși în țară, aeronavele TAROM ar trebui să fie dislocate de pe anumite rute.

TAROM a precizat miercuri că va depune toate eforturile necesare pentru a veni în întâmpinarea cetățenilor români afectați.

„În contextul actual legat de suspendarea zborurilor Companiei Blue Air, TAROM precizează că, deși se află într-o perioadă cu un program de zbor foarte aglomerat și un factor de încărcare care utilizează la maximum capacitatea de transport a aeronavelor, va depune toate eforturile necesare pentru a veni în întâmpinarea nevoilor cetățenilor români afectați, care se află momentan blocați pe diverse aeroporturi din străinătate. Vom analiza cu atenție, și ca de fiecare dată, vom face eforturi intense pentru a suplimenta capacitatea de operare și a identifica soluții de introducere a unor curse speciale în acest context dificil”, se mai arată în comunicatul transmis de TAROM.

Blue Air Aviation a anunţat marţi suspendarea tuturor curselor programate a pleca de pe aeroporturile din România, peste 3.000 de pasageri fiind afectaţi de această decizie a companiei aeriene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE