Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

În România, Bulgaria și Lituania vor fi instalate mii de staţii de încărcare a vehiculelor electrice

În România, Bulgaria și Lituania vor fi instalate în următorii trei ani aproape 9 mii de staţii publice de încărcare a vehiculelor electrice, informează Agerpres. Este vorba de un proiect european de 40 milioane euro finanțat de  Banca Europeană de Investiţii (BEI) în cadrul programul InvestEU.

Programul InvestEU mobilizează investiţii pentru priorităţile de politică ale UE, cum ar fi tranziţia verde, competitivitatea, inovarea şi infrastructura durabilă.

În România vor fi instalate peste 4 mii de staţii de încărcare noi pentru vehiculele electrice,  peste 2 mii în Lituania şi peste 1.500 în Bulgaria. Acest proiect  va pune la dispoziţia cetățenilor din cele trei state UE infrastructura necesară pentru transportului curat, ajutând astfel și la tranziţia către energie verde.

În România vor fi instalate peste 4 mii de staţii de încărcare noi pentru vehiculele electrice


Proiectul va rezolva de asemenea problema folosirii reduse a vehiculelor electrice şi a staţiilor de încărcare în cele trei ţări şi le va ajuta să atingă obiectivele UE de a avea un milion de staţii de încărcare publice pentru vehiculele electrice şi staţii de combustibil alternativ răspândite în cele 27 de state membre până în 2025.

Proiectul va fi executat de compania Eldrive Holding, controlată de investitori bulgari. Compania gestionează deja peste 1.200 de puncte de încărcare pentru vehiculele electrice în cele trei ţări.

Încărcarea vehiculelor electrice este unul dintre sectoarele eligibile pentru sprijin suplimentar în cadrul iniţiativei BEI de a sprijini REPowerEU, planul UE menit să pună capăt dependenţei Europei de importurile de combustibili fosili.

Banca UE s-a angajat ca, pe lângă împrumuturile sale obişnuite, să ofere o finanţare suplimentară de 45 miliarde euro pentru proiectele care respectă criteriile REPowerEU.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE