Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

În Belgia s-au scumpit până și cartofii prăjiți. Inflația a depășit nivelul de 12% în luna octombrie

Scumpirea energiei a influențat și prețurile la unul dintre cele mai consumate alimente din Belgia – cartofii prăjiți. Și chiar dacă alte produse s-au scumpit mai mult, creșterea prețurilor cartofilor prajiti i-a nemultumit serios pe belgieni.

Pâinea, berea și cartofii prăjiți, sunt produsele a căror scumpire se face imediat simțită în buzunarele belgienilor. În condițiile în care Belgia se confruntă cu o inflație accelerată, care a depășit nivelul de 12% în luna octombrie, scumpirea tradiționalului con cu cartofi prăjiți era inevitabilă. Proprietarii rețelelor de restaurante argumentează majorările prin creșterea costurilor de producție, dar și a prețurilor pentru materia primă.

„Prețurile la energie au crescut cu aproximativ 20-25%. Acesta este un fapt. Prețul grăsimilor cu 35%, prețul sosurilor cu 10%, iar prețul cartofilor a crescut cu aproximativ patru-cinci la sută”, a menționat Pascal Willaert, proprietar la „Maison Antoine”.

Patronii se tem că scumpirile vor continua

Patronii afacerilor din domeniu se tem că dacă scumpirile vor continua, acest lucru le va afecta și vânzările. Asta chiar dacă, deocamdată, belgienii nu au renunțat la preferații lor, cartofii prăjiți.

„Dacă prețul conului de cartofi prăjiți crește cu 20 de cenți, este mult mai dramatic decât scumpirea cu 160 de euro a mașinii de spălat vase, pentru că nu există o legătură emoțională cu mașina de spălat vase. Cumperi doar una nouă. Cartofii în Belgia sunt mult mai mult decât niște cartofi prăjiți. Face parte din viața noastră de zi cu zi și avem o relație emoțională”, a spus Bernard Lefevre, reprezentant al Uniuni patronatelor.

Producătorii de cartofi prăjiți urmăresc evoluția inflației cu sufletul la gură, fiindcă, spun ei, nu vor putea continua să crească prețurile, iar acest lucru le va afecta afacerea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE