Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Impactul inteligenței artificiale asupra pensiilor. Țările cu cele mai bune sisteme de pensii

Legea privind pensiile speciale a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, după o mulțime de controverse. România nu este singura țară cu pensii speciale, însă în acest context, un studiu al Institutului Mercer CFA a scos la iveală niște clasamente în acest sens și a reliefat importanța utilizării inteligenței artificiale în domeniu al sistemului de pensii.

Impactul inteligenței artificiale asupra sistemelor de pensii

Institutul a făcut un studiu în acest sens, iar inteligența artificială ar trebui să îmbunătățească performanța acestor sisteme de pensii, prin reducerea costurilor și evidențierea riscurilor viitoare, după cum se arată în raport.

Utilizarea AI ar putea include construirea de portofolii personalizate și identificarea anomaliilor pieței, deși este puțin probabil ca AI să poată prezice cu acuratețe mișcările pieței, așa că incertitudinea va rămâne, se arată în raport.

"Extinderea continuă a inteligenței artificiale în cadrul operațiunilor și deciziilor managerilor de investiții ar putea duce la procese de luare a deciziilor mai eficiente și mai bine informate, care ar putea rezulta în randamente mai mari ale investițiilor reale pentru membrii planurilor de pensii", a declarat David Knox, partener senior la Mercer, potrivit Euronews.com.

Sondajul anual a evidențiat, de asemenea, riscurile ca modelele de inteligență artificială să genereze informații false atunci când sunt utilizate într-un context nou și ale atacurilor cibernetice împotriva datelor membrilor de pensii.

Țările cu cele mai bune sisteme de pensii din lume

Conform studiului Institutului Mercer CFA, care cuprinde 47 de sisteme de pensii din întreaga lume, țara care are cel mai bun sistem de pensii este Olanda. Această analiză a luat în calcul peste 50 de indicatori în elaborarea clasamentului și a acoperit 64% din populația lumii.

Cele mai relevante măsurători au fost nivelul beneficiilor de pensii din sectorul privat și public disponibile, sustenabilitatea sistemului pentru a fi unul durabil, dar și calitatea guvernării acestuia. Pe locul secund s-a clasat Islanda, după ce a fost prima anul trecut, în timp ce Danemarca s-a clasat pe locul al treilea.

Dintre sistemele analizate, majoritatea țărilor europene au avut un punctaj bun. Câteva mici îmbunătățiri ar mai trebui făcute în Finlanda, Norvegia, Suedia, Marea Britanie, Elveția, Irlanda, Belgia, Portugalia și Germania, potrivit raportului. Însă există și unele țări dezvoltate și civilizate, în care sunt neajunsuri majore, precum Franța, Spania, Italia, Polonia, Austria, Croația, dar și SUA.

Pensiile și riscurile în sistem

La coada clasamentului se află India, Filipine și Argentina, dar și Turcia și Thailanda se află aproape. Ele sunt încadrate în categoria D, ceea ce înseamnă că, fără îmbunătățiri, eficacitatea și sustenabilitatea sistemului de pensii din aceste țări sunt puse la îndoială. Astfel, există și anumite riscuri în sistem. Conform raportului, "sistemele de venituri din pensii din întreaga lume sunt sub o presiune mai mare ca niciodată", din cauza inflației care persisită în prezent, a ratelor dobânzilor în creștere și a incertitudinii geopolitice, care afectează inevitabil randamentul investițiilor.

"Vârsta medie a populației din întreaga lume continuă să crească pe multe piețe, în principal pe piețele mai mature. Inflația și creșterea ratelor dobânzilor au creat o nouă dinamică a pieței, care ridică provocări semnificative pentru planurile de pensii.

De asemenea, vedem o fracturare continuă în ceea ce privește globalizarea. Acestea sunt doar câteva dintre provocările din ce în ce mai complexe cu care se confruntă fondurile de pensii și care îi afectează pe pensionari în moduri semnificative", a spus Margaret Franklin, președinte și CEO la CFA Institute, conform sursei citate.

Raportul face referire la cea mai recentă perspectivă a pensiilor din 2022, a OCDE, care recomandă factorilor de decizie din întreaga lume să facă reformele necesare, în ciuda incertitudinii financiare și economice actuale, pentru a evita să pună în pericol bunăstarea pensionarilor actuali și viitori.

Raportul recomandă, de asemenea, consolidarea pensiilor garantate cu active (spre deosebire de pay-as-you-go) care ar putea contribui la diversificarea surselor de finanțare a pensionării, făcând sistemele de pensii mai fiabile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE