Congres PNL - Ilie Bolojan a fost votat ca președinte al Partidului: „Dacă suntem onești, trebuie să ne asumăm aceste neajunsuri”

Partidul Național Liberal și-a ales noua conducere pe 12 iulie. Președintele interimar al partidului, Ilie Bolojan, a devenit președinte cu puteri depline.

12/07/2025 , 17:16

Ilie Bolojan, votat ca președinte al PNL

Congresul Extraordinar s-a încheiat, iar Ilie Bolojan a fost ales cu 976 de voturi. Echipa de prim-vicepreședinți a fost redusă de la opt membri, la patru, pentru că Ilie Bolojan vrea să înceapă o reformă și în PNL, mai ales că partidul are mari probleme financiare, cu datorii de peste 20 de milioane de euro, ca urmare a cheltuielor din anul electoral 2024.

Conducerea centrală a PNL va avea 27 de membri, față de aproape 70, câți erau până acum.

Dan Motreanu a fost desemnat de către Ilie Bolojan să fie noul secretar general al partidului.

Prim-vicepreședinții aleși și voturile primite:

Cătălin Predoiu - 800 voturi

Adrian Veștea - 600 voturi

Ciprian Ciucu - 584 voturi

Nicoleta Pauliuc - 570 voturi

Ilie Bolojan: „Vom încerca, așa cum am spus, să fim nu doar în serviciul PNL, dar și în serviciul României și să nu vă dezamăgim în perioada următoare. Având în vedere alegerea mea în calitatea de președinte, conform statutului, președintele propune secretarul general. Îl voi propune în funcția de Secretar General pe domnul Dan Motreanu, urmând ca la prima ședință de Birou Politic Național să fie validată această propunere."

12/07/2025 , 13:17

Ilie Bolojan: „Partidul a pierdut viziunea, a devenit o structură”

Ilie Bolojan, singurul candidat la șefia PNL, promite reformă internă: „Am ajuns un partid de structuri, nu mai avem viziune”.

Liberalul spune că vrea să redea partidului rolul de motor al modernizării României și vorbește despre responsabilitatea „istorică” a noii funcții.

Sunt singurul candidat într-un context special, pe care îl știți. Trebuie să vă spun și câteva lucruri personale, cât și câteva lucruri în calitate de viitor președinte PNL.

Ținând seama de istoria partidului nostru și de ce a făcut el pentru construcția României moderne, e o poziție onorantă, dar și de mare responsabilitate.

Sunt gata să fac tot ce ține de mine ca PNL să fie similar cu modernizarea României. Am renunțat să mai fim un partid de viziune, am ajuns să fim un partid de structuri.

De unde plecăm: Suntem la sfârșitul unui ciclu istoric. Din 2014 au trecut 10 ani de când partidul nostru a aderat la PPE, cea mai importantă familie politică. Știți cum am terminat alegerile, nu am obținut rezultatele pe care ni le-am dorit, ca urmare a greșelilor făcute în timp.

Suntem astăzi într-unul dintre momentele importante a existenței PNL după 1989. Avem varianta să ne mulțumim cu supraviețuirea politică, pe care eu nu o susțin, sau ne putem reinventa, ca să fim un factor de modernizare pentru țara noastră.

PNL a demonstrat de-a lungul timpului că nu fuge de răspundere, dar la centru mai este de făcut mult”, „am uitat de valorile și principiile noastre, de identitatea noastră. Am neglijat electoratul tânăr și dinamic, cu profesii liberale, dar și cu românii din străinătate.

Am renunțat să mai fim un partid de viziune, și ne-am limitat să fim un partid de structuri. Știți cum ne-am bazat pe primari, dar trebuie să aibă combustibil pentru asta. Dacă suntem onești, trebuie să ne asumăm aceste neajunsuri.

Suntem la un început de drum și avem 2 obiective politice majore: O bună guvernare, prima responsabilitate, cu respect pentru cetățeni, pe termen scurt să reechilibreze țara, iar pe termen mediu să creeze condiții pentru dezvoltare. Pe plan intern și politic, trebuie să reconstruim dreapta românească democratică în jurul PNL”, a declarat Ilie Bolojan.

12/07/2025 , 11:39

Nicușor Dan, prezent la Congresul PNL

Prezent la Congresul PNL a fost și președintele României, Nicușor Dan.

Vreau să vă mulțumesc. România a trecut printr-un moment dificil în urmă cu două luni și PNL a mers în direcția corectă. În cei 35 de ani de la Revoluție, PNL a făcut greșeli, dar a făcut și două lucruri foarte importante: a ținut direcția pentru România și și-a asumat decizii grele. E foarte important că partidul și-a asumat Guvernarea. Suntem cu toții obligați să reparăm în anii care urmează toate lucrurile care au fost așezate greșit în societate, pentru că altfel românii în 2028 nu ne vor mai ierta

România are un viitor, România are un sector privat dinamic competitiv, are șansa să intre în OCDE. Și, deci, să atragă mult mai multe investiții străine. România are un viitor și un timp tangibil. Închei mulțumindu-vă pentru că ați ajutat Republica Moldova transmițând angajamentul meu de a continua acest ajutor, transmițând succes pentru alegerile parlamentare din septembrie pentru ca e singura șansă ca Republica Moldova să și continue parcursul european”, a declarat Nicușor Dan.

În timp ce pentru pozițiile de vicepreședinți se duc lupte grele în culise. Pentru pozițiile de prim-vicepreședinți s-au înscris zece candidați, respectiv Valeriu Iftime, Adrian Veștea, Florin Roman, Alin Tișe, Nicoleta Pauliuc, Ioan Popa, Dan Motreanu, Ciprian Ciucu, Mircea Minea și Cătălin Predoiu.

Pentru conducerea Curții de Arbitraj candidează Costică Lupușoru, Daniel Buda și Ciprian Dobre, iar pentru președinția Comisiei Naționale de Revizie și Cenzori a fost depusă candidatura lui Virgil Guran.

Votul va fi secret pentru funcțiile de președinte al partidului, prim-vicepreședinți, președinte al Curții de Arbitraj și președinte al Comisiei Naționale de Revizie și Cenzori.

Tot în cadrul Congresului va avea loc și validarea vicepreședinților regionali, care vor deveni membri ai Biroului Executiv Național. În acest caz, votul va fi deschis. Candidații propuși pentru validare sunt: Alexandru Muraru pentru regiunea Nord-Est, Alexandru Popa pentru Sud-Est, Toma Petcu pentru Sud-Muntenia, Gigel Știrbu pentru Sud-Vest Oltenia, Gheorghe Falcă pentru Vest, Florin Birta pentru Nord-Vest, Ion Dumitrel pentru Centru și Hubert Thuma pentru regiunea București-Ilfov.

Congresul extraordinar al PNL a fost convocat de Consiliul Național al partidului care a avut loc pe 28 iunie.

Consiliul Național al PNL a aprobat la acel moment modificarea statutului partidului. Astfel, mandatul conducerii PNL ar urma să fie redus la doi ani.

Printre modificări se numără și descentralizarea deciziei în alegerea reprezentanților în formele de conducere ale partidului, recompensarea performanței politice și administrative, responsabilitatea în gestionarea funcțiilor de conducere în partid, eliminarea moțiunii ca element definitoriu al candidaturii pentru funcția de președinte al PNL.

„Biroul Politic Național propune o nouă modalitate de alegere a președintelui PNL, o competiție personalizată, urmând ca programul politic să fie adoptat de Congres, ca o reunire a tuturor ideilor doctrinare din partid”, a precizat, pe 28 iunie, președintele Comisiei de Statut, Gabriel Andronache.

El a menționat că PNL va avea 'structuri politice mai suple', păstrându-se cele patru trepte de decizie la nivel central din vechiul statut - Congres, Consiliu Național, Birou Politic Național și Birou Executiv.

Biroul Executiv este format din președinte, patru prim-vicepreședinți, secretar general, 19 reprezentanți regionali, dintre care opt vicepreședinți, aleși conform unui regulament aprobat de Biroul Politic Național și validați de Congres. Președintele și cei patru prim-vicepreședinții vor fi aleși direct în cadrul Congresului, iar secretarul general va fi propus ulterior Congresului de către președintele partidului și aprobat în Biroul Politic Național.

Ulterior Congresului, la propunerea președintelui PNL, se cooptează două personalități publice cu derogare de vechime în structura Biroului Executiv. În total, 27 de membri, o reducere cu aproximativ 50% a structurii actuale a Biroului Executiv. (...) O altă modificare importantă - Biroul Politic Național format doar din membrii BEx și președinții organizațiilor județene, urmând ca ceilalți membri actuali ai Biroului Politic Național să aibă statut de invitat. Organizațiile care nu au performat în alegerile locale sau parlamentare, ultimele zece dintre acestea, își vor depune mandatul și se numesc, prin decizia Biroului Politic Național, conduceri interimare care să restructureze activitatea acestor filiale”, a adăugat Gabriel Andronache.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE