Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Hubert de Givenchy, designerul care a legat o strânsă prietenie cu Audrey Hepburn. Motivul pentru care actrița a vrut să colaboreze doar cu el

Hubert de Givenchy a îmbrăcat unele dintre cele mai elegante femei ale tuturor timpurilor, cum ar fi Jackie Kennedy sau Grace Kelly. Muza sa a fost Audrey Hepburn, pentru care a creat piese care au intrat în cărțile de istorie a modei.

Cei doi au legat o prietenie strânsă care a durat 40 de ani, până la moartea actriței, și care a devenit una dintre cele mai lungi colaborări din lumea modei între un designer și un star de cinema. Totodată, a deschis calea pentru viitoare astfel de parteneriate: Jean Paul Gautier cu Madonna și Tom Ford cu Julienne Moore.

Audrey Hepburn a cerut să fie îmbrăcată doar în hainele lui Givenchy

Audrey Hepburn a explicat de ce și-a dorit să colaboreze doar cu Givenchy: ”Hainele sale sunt singurele în care mă simt eu însămi. Este mai mult decât un designer, este un creator de personalitate”. Cea mai cunoscută piesă pe care a  creat-o pentru actrița americă este rochia pe care aceasta a purtat-o în rolul lui Holly Golightly în Breakfast at Tiffanys, care a fost vândută în 2006 pentru 462.000 de lire sterline, cea mai mare sumă plătită vreodată pentru o rochie dintr-un film. Dintre piesele de colecție mai amintim și de rochia de la Oscar din 1954 și rochia de mireasă pe care Audrey Hepburn a purtat-o la nunta cu Andrea Dotti în 1969.

Începând cu 1956, o clauză contractuală prevedea ca Givenchy să realizeze costumele pentru toate filmele în care juca actrița. Creatorul de modă  s-a referit la relația lor ca la o "căsnicie" și a declarat că actrița i-a rămas loială, până la capăt.

Hubert de Givenchy a lucrat pentru designeri importanți ai vremii: Christian Dior și Robert Piguet

Givenchy a fost de mic pasionat de modă iar idolul său era Cristobal Balenciaga. Legenda spune că la 10 ani ar fi fugit de acasă pentru a îl întâlni pe designer – acest lucru i-ar fi convins mama să renunța la dorința ei de a își vedea fiul avocat, și l-a lăsat să își urmeze pasiunea. La 17 ani s-a mutat în Paris, unde a urmat cursuri de modă și nu a durat mult până să devină cunoscut în industrie: a primit o recomandare de la Christian Dior, a lucrat pentru Robert Piguet și a devenit directorul creativ al boutiqului Schiaparelli din Place Vendome, faimos pentru designul suprarealist și excentric

Givenchy are un stil ușor de recunoscut printer profesioniști: rochii de gală cu talia accentuată, elegante, din materiale prețioase precum mătasea. În 1952 și-a înființat propriul brand – iar prima sa colecție a atras atenția publicației Vogue, care a plasat-o în rândul celor mai importante evenimente din acea primăvară. La doar doi ani după, Givenchy urma să intre în istorie ca fiind primul creator de modă haute-couture care a prezentat colecție prêt-à-porter.

Hubert de Givenchy a murit în 2018 la vârsta de 91 de ani. Astăzi, directorul creativ al casei de modă este Matthew Williams, un designer american care a colaborat cu Virgil Abloh și Kanye West. Acesta și-a propus să modernizeze imaginea brandului - a creat o colecție de NFT-uri și a pus personajele Disney din 101 Dalmațieni pe hanorace, tricouri și genți.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE