Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un bărbat povestește despre efortul chinuitor de a-și salva familia după cutremur: "Soția mea nu mai reacționa"

Halil Ibrahim Gokpinar a avut nevoie de 20 de minute pentru a ieși de sub dărâmăturile imobilului său din orașul Kahramanmaras (Turcia), în urma cutremurului care a avut loc pe 6 februarie.

"Era noapte, dar am văzut un fel de lumină și un spațiu deschis, prin care am încercat să pătrund", a povestit bărbatul corespondentului Euronews Anelise Borges.

Însă odată ce a scăpat de sub dărâmături, el a realizat că are foarte puțin timp la dispoziție pentru a-și scoate copilul și soția, care se aflau în continuare sub molozul a ceea ce a fost cândva casa lor.

Bărbatul a săpat cu mâinile goale printre dărâmături

"Buzele ei erau mov. Era clar că nu mai primea oxigen și sângele nu mai circula. Nu răspundea la vocea mea", a povestit acesta cu lacrimi în ochi.

"Apoi am dus-o la un spital aflat în celălalt oraș, însă cuvântul «groază» nu poate descrie ce am văzut când am ajuns acolo", a mai spus el.

"Am dus-o pe soția mea înăuntru. Uitați de paturi, scaune și targă. Nu era loc să o așez, din cauza cadavrelor și a pacienților. A trebuit să împing oamenii la o parte și să o pun pe jos", a mai explicat bărbatul.

Soția lui Halil a fost operată în cursul zilei de marți și se află în continuare la terapie intensivă.

Însă mulți dintre locuitorii orașului nu sunt la fel de norocoși.

La zece zile de la cutremurul din Siria și Turcia, cifrele sunt copleșitoare -peste 40.000 de morți -, în timp ce guvernul turc estimează că 50.000 de case au fost distruse sau grav avariate.

Oamenii campează în fața spitalelor, așteptând ca cei dragi să se însănătoșească

În Adana, majoritatea spitalelor funcționează la capacitate maximă, iar unii membri ai familiilor campează literalmente la fața locului, așteptând ca cei dragi să își revină.

Sute de mii de oameni nu au un acoperiș deasupra capului.

Salvarea cuiva astăzi pare aproape un miracol, totuși, miercuri, în Kahramanmaras, un bătrân de 74 de ani a fost salvat după ce a petrecut 227 de ore sub dărâmături.

Guvernul turc a respins acuzațiile potrivit cărora ar fi existat probleme în coordonarea operațiunilor de salvare - sau că ar fi încetat eforturile de a salva victimele -, insistând că peste 76 de țări au încă echipe în teren.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE