Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Hackerii Killnet amenință că vor distruge România, dacă românul reținut în Anglia nu va fi eliberat

Publicat de: Euronews

„Fac un apel la Guvernul României! Această persoană nu are nimic de-a face cu Killnet! Dacă nu este eliberat în 48 de ore, voi distruge România, Marea Britanie și Moldova.” Acesta este mesajul pe care l-a lansat gruparea Killnet pe grupul Killnet Резервный, de pe rețeaua Telegram, în legătură cu românul din Marea Britanie, suspectat că a ajutat gruparea în atacul cibernetic asupra site-urilor din România.

„Aveați nevoie de orice persoană care să-și asume vina pentru colapsul României. Lăsați persoana respectivă în pace. Dacă susține Rusia, asta nu înseamnă că este un criminal. Voi distruge întreaga structură informațională și chiar și Ministerul Sănătății. Toate ventilatoarele vor fi atacate. Abia atunci veți începe să realizați că ați făcut o greșeală. Eliberați-l pe Ioan Feher!”, au continuat hackerii ruși.

Ioan Feher, născut în România, la Satu Mare, are 23 de ani și locuiește împreună cu familia sa, în Marea Britanie.

Românul este acuzat că ar fi ajutat Killnet, prin oferirea de sprijin pentru traducerea din limba rusă în limba română a materialelor promovate de gruparea infracțională și prin indicarea unor site-uri web din Romania care ar fi putut fi atacate, prin același mod de operare. Site-uri cum ar fi cel al aeroportului Otopeni, al PSD și Tarom au fost blocate, în urma activității Killnet.

Poliția britanică l-a reținut pe tânăr, în dimineața zilei de 2 mai, la Londra, iar casa i-a fost percheziționată.

Mai mult, DIICOT a deschis un dosar penal pentru perturbarea funcționării sistemelor informatice.

Atacul cibernetic asupra României

Multiple site-uri guvernamentale și private din România au fost, începând de vineri, 29 aprilie, victime ale unor atacuri cibernetice de tip DDoS (distributed denial of service), inițiate de gruparea pro-rusă Killnet. Gruparea de hackeri este specializată pe atacuri DDoS, care vizează statele care susțin Ucraina. Potrivit SRI, Killnet a lansat atacuri asupra site-urilor unor instituții guvernamentale din SUA, Estonia, Polonia, Cehia, dar și asupra site-urilor NATO.

Atacurile, revendicate de gruparea pro-rusă, au avut drept obiectiv indisponibilizarea site-urilor web românești, prin supraîncărcarea acestora cu trafic din multiple surse. Printre paginile oficiale vizate de atacurile cibernetice ale Killnet în România se numără website-ul Guvernului României, al Ministerului Apărării, al CFR Călători, dar și al Directoratul Național de Securitate Cibernetică. Vizate au fost și paginile unor companii private, instituții media și financiar-bancare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE