Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Guvernul lasă liberă piața carburanților. Previziuni de creștere pentru cotația petrolului

Veștile bune în privința ieftinirii carburanților se opresc la final de an. Cotația petrolului a ajuns la maximumul ultimelor 3 săptămâni și previziunile sunt că va continua creșterea. Guvernul motivează că prețurile carburanților au revenit la nivelul dinainte de războiul din Ucraina, însă argumentul Executivului de a elimina subvenția de 50 de bani pe litru nu stă în picioare. De fapt, nivelul prețurilor este mai mare față de finalul anului trecut. De anul viitor, prețurile vor crește din nou și vor genera inflație.

Dacă facem o comparație a prețurilor, față de anul trecut, doar benzina este la un nivel apropiat. Pentru un litru de motorină se plătește mai mult cu peste un leu. În ultima lună, litrul de motorină a scăzut cu peste 12%. Scăderea prețului pentru benzină a fost de aproape 14 procente față de luna precedentă. Pentru un plin de benzină plătim cu 48 de lei mai puțin. Iar pentru motorină, plinul este mai ieftin cu 51 de lei. Dar acum vorbim despre compensarea cu 50 de bani a litrului de carburanți. Adică, de la începutul anului, vom plăti cu peste 25 de lei mai mult pentru un plin.

România are printre cele mai reduse prețuri pentru carburanți din statele Uniunii Europene. Doar în Bulgaria, benzina este mai ieftină decât la noi. La motorină suntem pe locul 4 în topul celor mai mici prețuri, după Bulgaria, Cehia și Malta.

Efectele embargoului asupra petrolului rusesc se văd în cotațiile internaționale. Acum 3 săptămâni barilul de petrol BRENT era 76 de dolari. Acum a depășit 84 de dolari, iar trendul este ascendent, adică, pe lângă suspendarea compensării de 50 de bani pe litrul de carburant, vom plăti mai mult, odată cu creșterea cotațiilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE