Prim-ministrul nominalizat are, confom Constituției, zece zile la dispoziție pentru a prezenta programul de guvernare și lista de miniștri. Totul se va întâmpla însă mult mai repede, ca urmare a urgențelor fiscale. Săptămâna viitoare - fie marți, fie vineri - ar urma să fie prima ședință de guvern. Asta în funcție de cum decurg următoarele etape: negocierile politice, audierile miniștrilor și votul în Parlament, apoi depunerea jurământului la Palatul Cotroceni.
Formarea noului guvern, grăbită de criza fiscală
Dacă partidele reușesc să finalizeze nominalizările în ședințele interne din weekend, atunci luni ar urma audierile miniștrilor în comisiile parlamentare. Mai apoi, marți va avea loc votul de învestitură în plen și depunerea jurământului la Palatul Cotroceni. Tot marți s-ar putea desfășura prima ședință oficială a Guvernului Bolojan.
Dacă, însă, rămân divergențe – în special cu UDMR – atunci totul se amână pentru miercuri sau vineri, după revenirea președintelui Nicușor Dan de la summitul NATO.
Marius Vulpe, jurnalist Euronews: PNL, USR și UDMR au preferat să facă un calcul pornit de la ponderea aritmetrică din Parlament pentru a obține mai multe zile de mandat pentru favoritul lor în poziția de premier, liberalul Ilie Bolojan, așa că Bolojan, în momentul de față, în viitorul protocol, va avea posibilitatea să își exercite aceste prerogative timp de un an și nouă luni, până în vara anului 2027, urmând ca PSD să vină după aceea cu o propunere de premier, cel mai probabil viitorul lor președinte PSD. Dacă toate aceste probleme sunt rezolvate, atunci se merge în circuitul intern de validare. Fiecare partid își validează în formele interne propriile propuneri de miniștri, iar săptămâna viitoare avem un calendar, unul mai optimist, unul mult mai pesimist. Dacă se rezolvă tot până atunci, atunci vom avea luni audierea miniștrilor, vot de învestitură în legislativul național, iar marți ar urma să fie jurământul de credință la Palatul Cotroceni și prima ședință de guvern. În cazul în care negocierile trenează, atunci totul se mută pentru zilele de miercuri și vineri, atunci când se întoarce președintele Nicușor Dan în țară de la summitul NATO de la Haga.
Conform înțelegerii preliminare, viitorul Executiv va avea 16 ministere: PSD – șase ministere, PNL – patru ministere + funcția de premier (Ilie Bolojan), USR – patru ministere și UDMR – două ministere. Fiecare partid va avea un vicepremier fără portofoliu. La PSD - Marian Neacșu, USR - Ionuț Moșteanu și UDMR - Tánczos Barna.
Propunerile partidelor pentru noul Guvern
Urmează ca partidele să decidă în acest weekend lista finală, dar surse politice au conturat deja câteva dintre opțiunile vehiculate. PNL va păstra o parte dintre actualii miniștri, printre care Cătălin Predoiu, Daniel David și Marcel Boloș. La Justiție, ar fi vorba despre același ministru care este în acest moment interimar - Radu Marinescu. La Transporturi este vehiculat numele actualului șef al Camerei Deputaților, Ciprian Șerban sau Daniel Zamfir. Pentru Sănătate, de asemenea, ar fi vorba despre două nume: Alexandru Rogobete sau Carmen Orban. Pentru Agricultură este posibil să rămână același ministru, Florin Barbu sau Sorin Mois. Pentru Muncă, de asemenea, sunt doi candidati, Valentina Robu sau Florin Manole. Pentru Energie, Bogdan Ivan. Unul dintre ministerele cheie din Guvern, care a revenit partidului condus de Dominic Fritz, va fi condus de o femeie. Este vorba de ministerul Afacerilor Externe, unde propunerea partidului ar fi Oana Țoiu. La Apărare este vehiculat numele lui Ionuț Moșteanu. La Economie, favorit în acest moment este Radu Miruță, iar pentru mediu, Diana Buzoianu. UDMR s-ar alege cu două ministere. Vorbim despre Ministerul Dezvoltării, unde nominalizat ar fi Cseke Attila și pentru Cultură, Demeter András István.