Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Guvernul aprobă ordonanța prin care INSP va îndruma tehnic și metodologic rețeaua de sănătate publică

Publicat de: Euronews

Guvernul a adoptat, miercuri, Ordonanţa prin care Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) este desemnată unitate sanitară fără paturi şi care va îndruma tehnic şi metodologic reţeaua de sănătate publică, potrivit Agerpres.

"Un act normativ adoptat astăzi (miercuri - n.r.) este Ordonanţa pentru modificarea şi completarea Legii 95 din 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi a Legii 227 din 2015 privind Codul fiscal. Acest act normativ introduce măsuri şi clarificări ale cadrului legal din sistemul de sănătate, pentru a îmbunătăţi activitatea şi managementul din acest domeniu. Se crează cadrul legal pentru desemnarea Institutului Naţional de Sănătate Publică drept unitate sanitară fără paturi care va îndruma tehnic şi metodologic reţeaua de sănătate publică, supraveghind starea de sănătate a populaţiei, bolile transmisibile şi netransmisibile şi identificând totodată problemele de sănătate comunitară", a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

El a adăugat că Ministerul Sănătăţii va putea dispune o serie de măsuri în situaţii de risc biologic şi epidemiologic.

În situaţiile de risc biologic şi epidemiologic, Ministerul Sănătăţii va putea să dispună organizarea, la nivelul unităţilor sanitare, a farmaciilor comunitare sau oficinelor comunitare rurale sau în cadrul direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, a unor centre care să furnizeze servicii de vaccinare, de diagnostic, evaluare şi tratament.

Mai mult, acesta arată că în Ordonanţă se vor regăsi reglementări noi privind situaţiile în care se asigură finanţarea cheltuielilor cu medicamentele din bugetul Ministerului Sănătăţii, clarificându-se totodată modul de decontare a medicamentelor pentru bolnavii care sunt eligibili la tratament în străinătate, în conformitate cu Ordinul 50 al Ministerului Sănătăţii, fără a afecta bugetul de stat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE