Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

GUEST POST | Întâmplare inedită la pelerinajul de la Palatul Westminster, povestită de jurnalistul Euronews România, Vitalie Cojocari

Jurnalistul Euronews România, Vitalie Cojocari, relatează de la Londra cum au resimțit britanicii trecerea în neființă a Reginei Elisabeta a II-a. De această dată, Vitalie a fost martor la o întâmplare care i-a atras atenția, după cum spune chiar el.

„Eram între Westminster și Westminster Abbey. Cele două clădiri sunt foarte apropiate.

Urmăream uriașa coadă formată de oameni ce voiau să vadă sicriul reginei. Mă pregăteam să intru în direct pentru o transmisiune la Euronews Romania. A fost momentul în care mi-a atras atenția un bărbat. Îl vedeți în poză.

Mi-a atras atenția din două motive. Era îmbrăcat cam ponosit și ieșea în evidență. Dar cel mai mult se diferenția de alți trecători prin atitudine. Era cumva pierdut și se mișca foarte încet prin mulțime.

Părea o persoană fără casă. Există mulți astfel de oameni prin capitala Marii Britanii.

De bărbat s-au apropiat doi polițiști. Pentru că eram în cea mai păzită zonă din lume din acest moment, mă așteptam ca oamenii legii să-l însoțească în altă parte. Să-l scoată de acolo.

Polițiștii au vorbit cu bărbatul, au vorbit și au tot vorbit. Bărbatul s-a aplecat și a căutat ceva în punga lui. Polițiștii zâmbeau. Inițial am crezut că râd de el. Nu. Pur și simplu îi zâmbeau.

Apoi polițistul a făcut ceva ce m-a lăsat mască...

S-a apropiat de bărbat și... i-a potrivit cravata. L-a salutat după asta, iar cei doi polițiști și-au văzut de drum relaxați, fără să-l mai deranjeze. Continuau să zâmbească.

Bărbatul a rămas în urmă cu pungile sale de plastic.

P.S.: Un jurnalist rus, pe numele său Ilya Varlamov, trecut de curând prin Londra a fost surprins să vadă prin capitala Marii Britanii mulți oameni fără adăpost. Ce l-a surprins cu adevărat era faptul că aceștia erau lăsați să doarmă pe stradă prin centrul orașului.

„Așa ceva nu vezi la Moscova”, spunea el. Este interesant cum într-o metropolă atât de bogată vezi oameni săraci lăsați să doarmă pe stradă în zone foarte centrale. Asta fără să fie alungați de polițiști.

Tot jurnalistul rus a venit cu o explicație. Să nu credeți că în Moscova nu avem oameni ai străzii. Sunt foarte mulți, spune el. Diferența o face atitudinea față de aceste persoane. Polițiștii ruși îi gonesc din zonele centrale, ei se ascund prin canale, prin zone periculoase și riscă să moară. Pe când aici, în Londra, autoritățile îi lasă să stea în zonele centrale, cu riscul de a supăra turiști, localnici. Asta a fost concluzia jurnalistului rus.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE